Οργάνωση, παρουσίαση και ανάλυση των στοιχείων του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων και Πουλιών - Παυλίδης, Ανδρέας (2015)
Το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων και Πουλιών (Ε.Κ.Π.Α.Ζ.Π.) ιδρύθηκε το 1990 στην Αίγινα. Είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που έχει ως στόχο την περίθαλψη όσων άγριων ζώων βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο και παρουσιάζουν προβλήματα φυσικής κατάστασης είτε λόγω ανθρωπογενών, είτε λόγω φυσικών αιτιών. Περιθάλπει όλα τα είδη των ζώων, ανεξαρτήτως σπανιότητας, με σκοπό την απελευθέρωσή τους. Όσα από αυτά δεν μπορούν πια, για οποιονδήποτε λόγο, να επιβιώσουν μόνα τους, φιλοξενούνται για την υπόλοιπη ζωή τους σε χώρους του Κέντρου που διαμορφώνονται κατάλληλα και επεκτείνονται για τον σκοπό αυτόν. Το Κέντρο δεν καταφεύγει στην ευθανασία παρά μόνο σε πολύ ακραίες περιπτώσεις. Λειτουργεί σε εθελοντική βάση και οι πόροι του προέρχονται από δωρεές και εισφορές «Φίλων του Ε.Κ.Π.Α.Ζ.Π.», καθώς και από εκδηλώσεις που οργανώνονται για την οικονομική του ενίσχυση. Στη Θεσσαλονίκη στεγάζεται ο Σταθμός Α’ Βοηθειών του Ε.Κ.Π.Α.Ζ.Π. ο οποίος λειτουργεί ως παράρτημα του Κέντρου. Όπως θα φανεί και από την παρούσα εργασία, η σημασία του Κέντρου για τη διατήρηση των απειλούμενων σπονδυλόζωων της Ελλάδας και ιδιαίτερα των πουλιών είναι πολύ μεγάλη αφού έχει περιθάλψει σ’ αυτό ένα σημαντικό αριθμό τέτοιων ειδών. Μεγάλη είναι και η συμβολή του στην καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν γενικά τα σπονδυλόζωα, ώστε να βοηθήσει μακροπρόθεσμα στην αντιμετώπιση αυτών. Ακόμα, το Ε.Κ.Π.Α.Ζ.Π. παίζει σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και επιτρέπει την «ορθή» συμμετοχή του κοινού στην περιβαλλοντική προστασία. Σκοπός αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι: α) να δημιουργηθεί μία ευέλικτη και εύχρηστη Βάση Δεδομένων που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το Ε.Κ.Π.Α.Ζ.Π. ή και άλλους ενδιαφερόμενους, και β) να πληροφορήσει και να εμβαθύνει όσο αυτό είναι δυνατό, στους λόγους για τους οποίους περιθάλφθηκαν πουλιά και ζώα διαφόρων ειδών, με απώτερο σκοπό να προσεγγίσει μια γενική εικόνα των απειλών που αντιμετωπίζουν στον ελλαδικό χώρο.