Προσδιορισμός διαλυμένων-διασκορπισμένων πετρελαϊκών υδρογονανθράκων στην παράκτια θαλάσσια περιοχή της Μυτιλήνης - Μπότσου, Φωτεινή (2015)
Από όλες τις μορφές ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος η πετρελαϊκή ρύπανση συγκεντρώνει ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πετρελαϊκή ρύπανση, σε αντίθεση ίσως με άλλες μορφές, είναι ορατή: η παρουσία των κηλίδων στα επιφανειακά νερά, τα σωματίδια πίσσας τόσο στις θάλασσες, όσο και στις ακτές, και οι νεκροί οργανισμοί μετά από σοβαρά ατυχήματα την αποδεικνύουν και προκαλούν την αποδοκιμασία της κοινής γνώμης. Στην παρούσα εργασία τα κεφάλαια 1-6 αναφέρονται στους πετρελαϊκούς υδρογονάνθρακες στο θαλάσσιο περιβάλλον και ειδικότερα στην χημική τους σύσταση, στις πηγές εισόδου στη θάλασσα, στην τύχη τους, στις επιπτώσεις τους στους οργανισμούς, τα οικοσυστήματα και την ανθρώπινη υγεία, στα μέτρα αντιμετώπισης της πετρελαϊκής ρύπανσης και τέλος στην υπάρχουσα κατάσταση της Μεσογείου και των Ελληνικών θαλασσών. Στο κεφάλαιο 7 δίνονται οι βασικές αρχές της φθορισμομετρίας και της εκχύλισης και στο κεφάλαιο 8 αναπτύσσεται η μέθοδος προσδιορισμού των διαλυμένων/διασκορπισμένων πετρελαϊκών υδρογονανθράκων. Τέλος, στα κεφάλαια 9 και 10 παρουσιάζονται τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την παρούσα εργασία.