Μέταλλα σε αποχετευτικούς αγωγούς της Μυτιλήνης - Καργιώτη, Ειρήνη (2015)
Η έρευνα των συγκεντρώσεων των μετάλλων στα λύματα αποτελεί γενικό επιστημονικό ενδιαφέρον όχι μόνο για τη γνώση της ποιότητας των λυμάτων αλλά και για τη σωστή επεξεργασία τους έτσι ώστε n περιβαλλοντική υποβάθμιση στους αποδέκτες να είναι όσο γίνεται μικρή. Λόγω έλλειψης συστηματικών μετρήσεων στη χώρα μας δεν υπάρχουν ικανοποιητικού όγκου στοιχεία για τις συγκεντρώσεις μετάλλων στα λύματα Στα πλαίσια της εργασίας αυτής, σε δύο αγωγούς της Μυτιλήνης έγιναν δειγματοληψίες ωριαίες, ημερήσιες και εποχιακές. Προσδιορίστηκαν τα αιωρούμενα στερεά και πέντε μέταλλα στη σωματιδιακή και διαλυτή μορφή τους τα οποία είναι ο σίδηρος, ο χαλκός, ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος και το μαγγάνιο, Στο πεδίο μετρήθηκαν η θερμοκρασία περιβάλλοντος, η θερμοκρασία των λυμάτων και το διαλυμένο οξυγόνο ενώ παράλληλα έγινε και εκτίμηση της ροής. Στο Α μέρος της εργασίας αναφέρονται γενικά στοιχεία για τα μέταλλα και το αποχετευτικό δίκτυο, επίσης υπάρχουν στοιχεία και για το αποχετευτικό δίκτυο της Μυτιλήνης. Στο Β μέρος παρουσιάζονται τα εργαστηριακά αποτελέσματα ενώ γίνεται και μια συζήτηση των αποτελεσμάτων. Στο Γ μέρος τέλος παρουσιάζονται τα συμπεράσματα.