Σχεδιασμός οικολογικού δικτύου σε κλίμακα νομού : εφαρμογή στο νομό Σερρών - Μπάκα, Κωνσταντίνα (2015)
Ο συνολικός αριθμός ειδών φυτών και ζώων σε ολόκληρο τον κόσμο εκτιμάται γύρω στα 10.000.000 είδη . Από αυτά δυστυχώς ένα στα δέκα απειλούνται . Σαράντα χρόνια πριν, ο συνολικός ρυθμός εξαφάνισης ειδών ήταν ανάμεσα πέντε με δέκα είδη το χρόνο. Σήμερα ο αριθμός αυτός ανέρχεται στα 10.000 είδη ανά έτος, ενώ μέχρι το τέλος του αιώνα , εάν συνεχισθεί η ίδια « προστασία » υπολογίζεται ότι θα είναι γύρω στα 50.000 είδη ανά έτος. Αντιμετωπίζουμε την προοπτική να χαθούν μέσα σε εκατό χρόνια το 1/4 των ειδών. (Towards a European Ecological Network, Bennett ed. 1991). Αυτή η διαπίστωση μας δίνει την αίσθηση του υψηλού βαθμού απειλής, που υφίσταται η φυσική κληρονομιά μας. Ποτέ πριν η Γη δεν ήταν μάρτυρας μιας τέτοιας μεγάλης κλίμακας εξαφάνισης ειδών . Ο αριθμός εξαφάνισης των ειδών είναι εκπληκτικός, όπως εκπληκτικό είναι και το ότι η βασική αιτία της εξαφάνισης δεν είναι οι φυσικές, γεωφυσικές μεταβολές αλλά η δράση του ανθρώπου. Η ύπαρξη κάθε είδους εξαρτάται από ένα συγκεκριμένο συνδυασμό περιβαλλοντικών συνθηκών. Η δράση όμως του ανθρώπου πάνω στο περιβάλλον, έχει γίνει τόσο εντατική, δυναμική και ευρεία, που έχει ως αποτέλεσμα να διαταραχθούν οι περιβαλλοντικές αυτές συνθήκες σε ανυπολόγιστο βαθμό. Ευτυχώς, ο άνθρωπος από τις αρχές του αιώνα άρχισε δειλά να δείχνει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον του για τα προβλήματα του περιβάλλοντος και την Περιβαλλοντική Πολιτική. Το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας πολιτικής, για διατήρηση του περιβάλλοντος, άρχισε να επεκτείνεται από τις ερασιτεχνικές και τοπικές ομάδες σε επίπεδο εθνικό. Απόδειξη ότι τα τελευταία 25 χρόνια είχε παρθεί ένας μεγάλος αριθμός μέτρων προστασίας. Ορισμένα από αυτά τα μέτρα πέτυχαν να δώσουν λύσεις σε ορισμένα τοπικά ή εθνικά περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως είναι για παράδειγμα η υδάτινη ρύπανση, η ηχορύπανση, τα προβλήματα διάθεσης στερεών και υγρών αποβλήτων, η αισθητική ρύπανση. Καθ' ότι όμως το περιβάλλον και τα προβλήματα του δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα και η ανάγκη να ευρύνεται η ακτίνα της Πολιτικής Στρατηγικής της Διατήρησης του Περιβάλλοντος (Nature Conservation), έκαναν αναγκαία την γέννηση μιας Περιβαλλοντικής πολιτικής με διεθνή δράση. Μια εφαρμογή της Διεθνούς Πολιτικής Διατήρησης του Περιβάλλοντος είναι και το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο E.ECO.NET (European ECOIogical NETwork).