Τουριστική ανάπτυξη μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας του περιβάλλοντος: η περίπτωση της Κέρκυρας - Μπιλιμπάση, Λίντα (2015)
Η Κέρκυρα μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί ένα πολύ καλό δείγμα αρμονικού συνδυασμού φυσικού τοπίου, ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και πολιτιστικού επιπέδου του ελληνικού χώρου. Παρά τις μακροχρόνιες επιδράσεις της Δυτικής Ευρώπης, κυρίως της Ιταλίας, ο χαρακτήρας της νήσου παρέμεινε ελληνικός, τόσο από απόψεως φυσικού τοπίου όσο και από απόψεως ανθρωπογενούς περιβάλλοντος όπου επικράτησε η εξελληνισμένη πλέον Ιταλοαναγεννησιακή αρχιτεκτονική παράδοση. Σημαντική ήταν και η συμβολή της Κέρκυρας στην πορεία της νεώτερης Ελλάδας. Το γεγονός ότι υπήρξε πρωτεύουσα του πρώτου αυτόνομου ελληνικού κράτους, της Ιονίου Πολιτείας, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της νήσου κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Η Κέρκυρα εκτός της ιστορικής της σημασίας και της πολιτιστικής της ακτινοβολίας αποτελούσε και αποτελεί έναν από τους κυριότερους πόλους έλξης ξένων και ελλήνων τουριστών υψηλού πνευματικού και εισοδηματικού επιπέδου. Ο τουρισμός στην Κέρκυρα δεν είναι νέο φαινόμενο. Από τα τέλη του 19ου αιώνα έγινε αισθητή η προσέλευση αλλοδαπών και Ελλήνων στο νησί για παραθερισμό. Σε όλη τη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου, το νησί παραμένει ένας από τους πέντε κυριότερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδος. Με το πέρασμα των χρόνων παρατηρείται μια σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας του τουρισμού ώστε σήμερα η Κέρκυρα να θεωρείται ένας πόλος έλξης μαζικού τουρισμού. Στην τουριστική ανάπτυξη της νήσου συνέβαλαν θετικά τόσο τα φυσικά χαρακτηριστικά καθώς και οι τουριστικοί της πόροι. Έντονη τουριστική ανάπτυξη υπήρξε αρχικά στις περιοχές που εκτείνονται βόρεια της πόλης έως το Νησάκι, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής του κόλπου των Γουβιών. Σταδιακά άρχισαν να αναπτύσσονται τουριστικά και οι περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος της ανατολικής ακτής, δηλαδή από το Πέραμα έως τη Μεσσογγή και στις περιοχές των Μπενιτσών, των Μοραίτικων και της Λευκίμμης. Όσον αφορά την τουριστική τεχνική υποδομή, ένας μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων που ανήκει στις κατηγορίες (Α, Β) δεν ανταποκρίνεται σήμερα στις στοιχειώδεις απαιτήσεις ανέσεως που είναι αναγκαίες για τους τουρίστες υψηλών εισοδημάτων. Το γεγονός αυτό, καθώς και η επιλογή του κράτους να ασκήσει πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης μέσω τουρισμού είναι οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν την Κέρκυρα να γίνει πόλος έλξης μαζικού τουρισμού με όλες τις επακόλουθες επιπτώσεις, τόσο στο φυσικό όσο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Κέρκυρα ως τουριστικός προορισμός έχει υποβαθμιστεί. Η κατάσταση όμως αυτή είναι αναστρέψιμη εφόσον υπάρξει μια πολιτική τουρισμού η οποία θα συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της Κέρκυρας μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας του περιβάλλοντος.