Έλεγχος της οικολογικής ευαισθησίας της Ελλάδας σε επίπεδο νομού - Αλεξανδροπούλου, Ε. (2015)
Οι προσπάθειες αυτές επικεντρώνονται στην ανάπτυξη μεθοδολογιών, ικανών να δώσουν σαφή και αιτιοκρατικά αποτελέσματα. Στην βιβλιογραφία οι μεθοδολογίες αυτές αναφέρονται με διάφορα ονόματα Θα μπορούσαν ενδεικτικά να αναφερθούν τα εξής: εκτίμηση γεωϊκανότητας, εκτίμηση φυσικών πόρων, ανάλυση ικανότητας εδάφους, ανάλυση καταλληλότητας εδάφους και ανάλυση ανθρωπογενών συνεπειών κα. Οι μεθοδολογίες αυτές εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες γεωγραφικά περιοχές και το αποτέλεσμα τους προκύπτει μέσα από μια πολυκριτηριακή ανάλυση. Στην συγκεκριμένη μελέτη, θα γίνει μια προσπάθεια παρουσίασης δύο μεθοδολογιών, που έχουν σαν στόχο των εντοπισμό των οικολογικά ευαίσθητων περιοχών: Α. της Χαρτογραφικής Μεθόδου Εκτίμησης της Οικολογικής και Β. μιας Μεθόδου Εκτίμησης των ζωνών με μεγάλη και υψηλή τιμή οικολογικής ευαισθησίας Η πρώτη θα εφαρμοστεί στο νομό Γρεβενών και η δεύτερη για σε όλους τους νομούς της Ελλάδας. Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν οι μεθοδολογίες αυτές είναι εφαρμόσιμες και μπορούν να αποδώσουν επιστημονικά τεκμηριωμένα αποτελέσματα, όσον αφορά τις οικολογικά σημαντικές ζώνες στον Ελλαδικό χώρο.