Σύζευξη δορυφορικών εικόνων LANDSAT και SPOT και εφαρμογή ταξινόμησης στο αστικό περιβάλλον - Ράπτης, Βασίλης (2015)
Στην συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία έγινε μια προσπάθεια έρευνας και εκτίμησης των διαφορετικών οδών σύζευξης δορυφορικών εικόνων από διαφορετικούς δέκτες. Με τον όρο σύζευξη, εννοούμε τον σχηματισμό μιας νέας εικόνας που έχει προέλθει από την ένωση των δύο εικόνων ακολουθώντας κάποιες συγκεκριμένες τεχνικές και η οποία γίνεται ώστε η νέα εικόνα να συνδυάζει τα καλύτερα χαρακτηριστικά των δύο αρχικών. Το θέμα της σύζευξης έχει απασχολήσει αρκετά την επιστήμη. Ήδη από το 1980 ο Schowengerdt έχει κάνει μια προσπάθεια σύζευξης διαφορετικών μπαντών μιας μόνο εικόνας με στόχο την αύξηση της ραδιομετρικής ποιότητας της εικόνας, χρησιμοποιώντας δεδομένα του Landsat - MSS (Schowengerdt, 1980). Ο Chavez το 1986 συνέζευξε δεδομένα του Landsat - ΤΜ και μιας ψηφιοποιημένης παγχρωματικής φωτογραφίας με πολύ καλά αποτελέσματα (Chavez, 1986). Με την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου του συστήματος Spot, άνοιξε άλλος ένας χώρος έρευνας και πειραματισμού σχετικά με την σύζευξη. Πρώτοι οι Welch και Ehlers το 1987 πέτυχαν την σύζευξη δεδομένων Spot και Landsat - ΤΜ (Welch & Ehlers, 1987) ακολουθώντας την τεχνική IHS, ενώ το 1991 οι Chavez et all παρουσίασαν και εκτίμησαν τρεις διαφορετικούς δυνατούς τρόπους σύζευξης (Chavez et all, 1991). Στην συγκεκριμένη εργασία αναπτύχθηκαν και οι τρεις μεθοδολογίες που αναφέρουν οι Chavez et all. Οι διαφορετικοί τύποι εικόνων που χρησιμοποιήθηκαν ήταν δεδομένα των αντίστοιχων δορυφόρων : 1.Landsat-ΤΜ 2.Παγχρωματικού Spot Η περιοχή μελέτης ήταν η ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης. Με τον ταυτόχρονο συνδυασμό τριών καναλιών της πολυφασματικής εικόνας του Landsat - ΤΜ βλέπουμε μια έγχρωμη εικόνα και μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να διαχωρίσουμε τις διαφορετικές κατηγορίες κάλυψης του εδάφους. Απ' την άλλη, η εικόνα του παγχρωματικού Spot μπορεί να είναι διαβαθμισμένη μόνο στην κλίμακα του γκρίζου, ωστόσο έχει πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια λόγω της υψηλής χωρικής της ανάλυσης. Με την σύζευξη των δύο διαφορετικού τύπου εικόνων παρήχθησαν νέες εικόνες που συνδύαζαν αυτά τα δύο χαρακτηριστικά που έχει η κάθε μία ξεχωριστά. Τον σχηματισμό δηλαδή μιας νέας εικόνας με υψηλή φασματική και χωρική ανάλυση. Η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής μελέτης δεν έγινε τυχαία, αφού ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος της δορυφορικής εικόνας καταλαμβάνεται από το αστικό περιβάλλον της πόλης της Μυτιλήνης. Λόγω του ότι η παγχρωματική εικόνα του Spot παρέχει μεγάλη λεπτομέρεια στην ανίχνευση κτιρίων, δρόμων κτλ, η σύζευξη της με την εικόνα του Landsat- ΤΜ θα δείξει πόσο αξιόπιστη και χρήσιμη είναι η πληροφορία που παίρνουμε από μια τέτοια τεχνική. Έτσι τελικά, μέσω της σύζευξης προσπαθήσαμε να αναδείξουμε το αστικό περιβάλλον σε μια νέα πολυφασματική εικόνα.