Η διαχειριστική τακτική των βοσκοτόπων, στο παρόν και στο παρελθόν σε δύο κτηνοτροφικές κοινότητες της Λέσβου, τη Φίλια και το Σκαλοχώρι - Κουλοχέρης, Βασίλης (2015)
Η διερεύνηση των επιπτώσεων στα οικοσυστήματα, που προέρχονται από την αλλαγή της διαχειριστικής τακτικής στη χρήση των γαιών, κρίνεται ότι είναι απαραίτητη για δύο λόγους. Πρώτον η κτηνοτροφία αποτελεί κάτι παραπάνω από απλή παράδοση για τη χώρα μας και αναπόσπαστο τμήμα της πρωτογενούς παραγωγής και της οικονομίας της. Δεύτερον η βόσκηση αναμφισβήτητα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στις Μεσογειακές περιοχές γενικότερα. Η έρευνα πάνω στην οποία βασίστηκε η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε σε δύο αντιπροσωπευτικές κτηνοτροφικές περιοχές της Λέσβου. Οι περιοχές που επιλέχθηκαν είναι η Φίλια και το Σκαλοχώρι. Κύριος αντικειμενικός στόχος της εργασίας αυτής είναι η διερεύνηση και η σύγκριση (μεταξύ παρόντος και παρελθόντος) των επιπτώσεων που είχε στα οικοσυστήματα των εν λόγω περιοχών, η εγκαταλείψει της καλλιέργειας των εκτάσεων και η παράδοσή τους σε κτηνοτροφική χρήση. Ειδικότερα θα μας απασχολήσουν: 1. Τα αποτελέσματα της βόσκησης στη βλάστηση και το έδαφος ως προς: α) την φυτοκάλυψη των ξυλωδών φυτών β) την παραγωγή φυτικής βιομάζας γ) τη βοσκητική πίεση που ασκείται στις εκτάσεις των περιοχών της έρευνας. 2. Η ακολουθούμενη διαχειριστική τακτική στις βοσκούμενες εκτάσεις. 3. Τα κοινωνικό-οικονομικά χαρακτηριστικά των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. 4. Οι στάσεις των κτηνοτρόφων ως προς το μέλλον της εκμετάλλευσής τους.