Μελέτη της συσσώρευσης μετάλλων σε πυρήνες ιζημάτων από την παράκτια περιοχή της Μυτιλήνης - Ιωαννίδης, Παναγιώτης; Κοτσερίδης, Ιωακείμ (2015)
Οι αλλαγές των συνθηκών ζωής, η νέα υπερκαταναλωτική αντίληψη και η ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων και τεχνολογίας, έχει επιφέρει, τις τελευταίες δεκαετίες, σημαντικές αλλαγές στον όγκο και κυρίως στην ποιότητα των αποβλήτων που διατίθενται στις θαλάσσιες περιοχές. Οι παράκτιες περιοχές έχουν δεχτεί σημαντική επιβάρυνση από αστικές και βιομηχανικές εκροές, πλούσιες σε οργανικό φορτίο και θρεπτικά συστατικά ή επικίνδυνες ουσίες (οργανικές ή ανόργανες). Ενδέχεται λοιπόν η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων των παράκτιων αυτών περιοχών να είναι σημαντική, ιδιαίτερα σε λιμάνια και κλειστούς κόλπους, δεδομένου ότι οι συνθήκες που επικρατούν σ’ αυτά ευνοούν την κατάσταση αυτή. Τα βαρέα μέταλλα αφού εισέλθουν στο θαλάσσιο αποδέκτη καταλήγουν στα ιζήματα του πυθμένα. Έτσι με την διαρκή συσσώρευση ρύπων που λαμβάνει χώρα στα ιζήματα αυτά, εκτός από αποδέκτες μπορούν να αποτελέσουν και δευτερογενή πηγή ρύπανσης ανάλογα με τις φυσικοχημικές συνθήκες που διαμορφώνονται στο θαλάσσιο σύστημα. Επομένως η μελέτη της συσσώρευσης μετάλλων στα θαλάσσια ιζήματα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για την εκτίμηση της υποβάθμισης ή μη του θαλάσσιου οικοσυστήματος και τις διαχειριστικές τακτικές που μπορεί να ακολουθηθούν για την αντιμετώπιση του πιθανού προβλήματος.