Η διαχείριση των ορεινών βοσκοτόπων από τους κτηνοτρόφους στην επαρχία Σουλίου του Ν. Θεσπρωτίας: η περίπτωση των ορεινών κοινοτήτων Αυλότοπου, Τσαγγαρίου, Κουκουλιών και Πλακωτής - Παππάς, Γρηγόριος (2015)
Η Ευρωπαϊκή κοινότητα θεωρεί ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της μεσογειακής Λεκάνης είναι η ερημοποίηση των γαιών της. Μεγάλα τμήματα των μεσογειακών περιοχών έχουν χάσει μέρος της φυτοκάλυψής τους, της παραγωγικότητας του εδάφους ακόμα και το ίδιο το έδαφος λόγω της ισχυρής διάβρωσης που παρατηρείται. Η αύξηση του ζωικού πληθυσμού αλλά και ο τρόπος εκτροφής τους οδήγησε στη θεωρία της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, εξαιτίας της βόσκησης, και στη συνέχεια της υπερβόσκησης, στις υψηλού κινδύνου περιοχές. Η βόσκηση του ζωικού πληθυσμού αλλά και ο τρόπος εκτροφής τους οδήγησε στη θεωρία της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, εξαιτίας της βόσκησης, και στη συνέχεια της υπερβόσκησης, στις υψηλού κινδύνου περιοχές. Η βόσκηση και ιδιαίτερα η υπερβόσκηση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες υποβάθμισης του περιβάλλοντος στις μεσογειακές περιοχές. Αντικειμενικός σκοπός της έρευνας είναι να διερευνήσουμε τις επιπτώσεις της βόσκησης στα χερσαία οικοσυστήματα, τις αλλαγές στις διαχειριστικές τακτικές στους βοσκοτόπους στο παρόν σε σχέση με το παρελθόν και τα χαρακτηριστικά των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Κύριος αντικειμενικός στόχος της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των επιπτώσεων που είχε στις ορεινές περιοχές της επαρχίας Σουλίου, η ομαδική έξοδος του πληθυσμού, που οδήγησε τόσο στην εγκατάλειψη των παραδοσιακών συστημάτων γεωργοκτηνοτροφικής διαχείρισης, σε συνδυασμό με τη μακροχρόνια βόσκηση που ασκείται στην περιοχή και των επιπτώσεων που έχει στα οικοσυστήματα των περιοχών έρευνας.