Η λίμνη Κερκίνη και πιθανές επιπτώσεις από τη σχεδιαζόμενη ανύψωση της στάθμης του νερού - Λεπηνιώτη, Ζωή (2015)
Η γεωργία είναι από τις βασικές απασχολήσεις των κατοίκων του νομού Σερρών. Το νερό αποτελεί βασικό στοιχείο για τη γεωργία το καλοκαίρι. Όλες οι καλλιέργειες απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού και η λίμνη Κερκίνη είναι μια σημαντική πηγή νερού για την άρδευση. Η άνοδος της στάθμης της λίμνης θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τις καλλιέργειες, θα καλύψει σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες των αγροτών για νερό τους καλοκαιρινούς μήνες, που οι βροχές είναι πολύ λίγες και οι απαιτήσεις σε νερό για άρδευση αυξημένες. Ο υγροβιότοπος της Κερκίνης υπήρχε στην περιοχή πριν την κατασκευή της λίμνης. Η κατασκευή της λίμνης το 1932 και η ανύψωση της στάθμης της το 1982 είχαν αρνητικές επιπτώσεις στον υγροβιότοπο, περιόρισαν την έκτασή του με αποτέλεσμα να μειωθούν αρκετά τα ενδιαιτήματα των πουλιών και οι πληθυσμοί τους. Η λίμνη Κερκίνης είναι ένας υγρότοπος διεθνούς σημασίας, ο οποίος προστατεύεται από Διεθνείς Συμβάσεις, Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ελληνική νομοθεσία. Έτσι, κάθε έργο που γίνεται στη λίμνη δεν θα πρέπει να έχει επιπτώσεις στον υγροβιότοπο ή να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αναζητείται η λύση με τις λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις, εκτός από την περίπτωση που δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και το έργο είναι ζωτικής σημασίας. Το έργο της ύψωσης της στάθμης των νερών της λίμνης είναι σημαντικό, επειδή συνδέεται με την οικονομία του νομού. Αφού οι ανάγκες για νερό είναι αυξημένες, θα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την καλύτερη εκμετάλλευση των νερών του υδατοαποταμιευτήρα.