Ανίχνευση βαρέων μετάλλων στο πόσιμο νερό μιας μέσης επαρχιακής πόλης: περίπτωση Μυτιλήνης - Καρβούνης, Γεώργιος; Τερμεντζίδου, Μαρία (2015)
Το πόσιμο νερό αποτελεί εκτός από αναμφισβήτητο στοιχείο επιβίωσης και έναν παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία. Το γεγονός αυτό, καθόρισε και το περιεχόμενο αυτής της πτυχιακής εργασίας, στην οποία ανιχνεύονται οι ποσότητες μιας κύριας ομάδας παραμέτρων που μπορούν να αλλοιώσουν την ποιότητά του και να δημιουργήσουν προβλήματα στη χρήση του. Οι παράμετροι αυτές είναι τα βαρέα μέταλλα και οι ενώσεις τους, που είναι αυξημένες συγκεντρώσεις τους σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, ενώ σε άλλες να δημιουργούν μόνο προβλήματα αισθητικά (γεύση, οσμή) και λειτουργικά. Η ανίχνευσή τους πραγματοποιήθηκε στο πόσιμο νερό της πόλης της Μυτιλήνης. Για το σκοπό αυτό πάρθηκαν δείγματα από το δίκτυο ύδρευσης της πόλης τόσο σε επίπεδο πηγών, όσο και σε επίπεδο δικτύου (εσωτερικό-εξωτερικό). Η ανάλυση έγινε με τη μέθοδο της Φασματομετρίας Ατομικής Απορρόφησης (AAS). Στο θεωρητικό μέρος της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας, παρουσιάζονται όλα εκείνα τα στοιχεία που θα βοηθήσουν τον αναγνώστη ν’ αποκτήσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την είσοδο, την ύπαρξη και την απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων στα επιφανειακά και υπόγεια νερά, ενώ στο πειραματικό μέρος παρουσιάζονται ο τρόπος δειγματοληψίας, οι συνθήκες ανάλυσης και τα αποτελέσματα της ανίχνευσης σε τέσσερα βαρέα μέταλλα στο πόσιμο νερό της Μυτιλήνης. Πιο αναλυτικά, αρχικά γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση όλων των χαρακτηριστικών που συνθέτουν την ποιότητα των νερών που προορίζονται για κατανάλωση. Η παρουσίασή τους έγινε με γνώμονα ότι μπορούν πολλά από αυτά να επηρεάσουν τη δράση των βαρέων μετάλλων στο νερό και το ότι πρέπει να δοθεί μια πιο ολοκληρωμένη άποψη γι’ αυτό που θεωρείται σήμερα ως πόσιμο νερό. Κατόπιν, παρουσιάζεται μια εκτεταμένη αναφορά για τη δράση και τις πηγές των βαρέων μετάλλων στο περιβάλλον με ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσία τους στο νερό και τις επιπτώσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Στη συνέχεια, συνοψίζονται όλα τα στοιχεία εκείνα που αφορούν την είσοδο των βαρέων μετάλλων στο πόσιμο νερό, παρουσιάζεται η μέθοδος ανίχνευσης και απομάκρυνσής τους καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά το πόσιμο νερό. Όσον αφορά το πειραματικό μέρος έγινε ανίχνευση τεσσάρων μετάλλων )Zn, Cu, Cd, Ni) στο νερό της Μυτιλήνης, από 37 συνολικά δείγματα που ελήφθησαν γι’ αυτό το λόγω από τις πηγές, δεξαμενές και δικτύου (εσωτερικό-εξωτερικό). Συμπερασματικά, η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως στόχους: 1) τη βιβλιογραφική επισκόπηση της παρουσίας των βαρέων μετάλλων στο πόσιμο νερό και 2) την ανίχνευση μερικών απ’ αυτά στο πόσιμο νερό της Μυτιλήνης μέσω της σημαντικότερης διαθέσιμης, αυτή τη στιγμή, πειραματικής μεθόδου ανάλυσης της AAS. Αυτή η προσπάθεια μας έδωσε τη δυνατότητα, μιας πρώτης επαφής με το μηχάνημα της ατομικής απορρόφησης, το οποίο αποτελεί το πιο αξιόπιστο όργανο μέτρησης των μεταλλικών ιχνοστοιχείων στο νερό.