Η αναγέννηση της φυσικής βλάστησης και η επίδραση της στις φυσικο-χημικές ιδιότητες του εδάφου: η περίπτωση του Αλιβερίου - Μαλουσίδου, Θωμαή; Κρόκος, Κωνσταντίνος (2015)
Η επιλογή του συγκεκριμένου αντικειμένου έγινε με βάση την έντονη ανθρωπογενή επέμβαση που ασκήθηκε σε ένα συγκεκριμένο σύστημα, με αποτέλεσμα τη διακοπή της φυσικής ακολουθίας της πορείας του οικοσυστήματος, αφού κατά την διάρκεια των πιέσεων έγινε απόρριψη εδαφών, από τις εκτάσεις που άρχιζε η διαδικασία εξόρυξης, στις εκτάσεις όπου είχε τελειώσει η διαδικασία επιφανειακής εξόρυξης του λιγνίτη, στην περιοχή της λιγνιτοφόρου λεκάνης του Αλιβερίου. Η μελέτη αναγέννησης της φυσικής βλάστησης και των φυσικοχημικών ιδιοτήτων του εδάφους διαχρονικά, αποτελεί βασικό στόχο της παρούσας εργασίας. Τα στοιχεία του συστήματος που εξετάζονται είναι: α) Οι φυσικοχημικές ιδιότητες του εδάφους. β) Η χλωριδική σύνθεση του οικοσυστήματος. γ) Οι διασυνδέσεις και οι αλληλεπιδράσεις των στοιχείων αυτών μεταξύ τους. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν είναι: α) Οι εδαφολογικές αναλύσεις. β) Η ποσοτική και ποιοτική εκτίμηση της χλωριδικής σύνθεσης, γ) Η στατιστική ανάλυση των επιμέρους παραμέτρων των στοιχείων. Οι σκοποί για τους οποίους πραγματοποιείται η παρούσα εργασία είναι η μελέτη διαχρονικά: - Της αποκατάστασης του τοπίου. - Των φυσικοχημικών ιδιοτήτων του εδάφους. - Της αναγέννησης της φυσικής βλάστησης σε μια περιοχή που έχει δεχθεί έντονη ανθρωπογενή επίδραση και έχει ακατάλληλη για επιθυμητές χρήσεις. Στην περιοχή έρευνας υπάρχουν επιφάνειες που έχουν εγκαταλειφθεί τμηματικά σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και λαμβάνοντας υπόψη ότι η πίεση που εξασκήθηκε ήταν περίπου η ίδια, μπορούμε να περιγράψουμε τη διαδικασίας αναγέννησης του συστήματος διαχρονικά, η οποία προκύπτει από τη σύγκριση των παραπώ επιφανειών. Από την σύγκριση αυτή επιδιώκεται να εκτιμηθεί η τάση του συστήματος για ανάκαμψη.