Εκτίμηση βιοαποδόμησης φαρμακευτικών ενώσεων υπό αερόβιες συνθήκες σε πειράματα εργαστηριακής κλίμακας με τη χρήση της ενεργού ιλύος - Καζακλής, Πέτρος; Καπέλης, Θωμάς (2015)
Η παρούσα πειραματική έρευνα διήρκησε έξι μήνες (Μάρτιος – Αύγουστος 2009) και περιελάμβανε έναν κύκλο εργαστηριακών πειραμάτων. Σε αυτόν τον κύκλο διερευνήθηκε η δυνατότητα βιοαποδόμησης των φαρμακευτικών ουσιών Ibuprofen, Ketoprofen, Naproxen και Diclofenac που ανήκουν στην κατηγορία των NSAIDs, με την χρήση πειραματικού πρωτοκόλλου που προτείνεται από τον OECD (Μέθοδος 301F). Η συκεκριμένη ομάδα πειραμάτων έλαβε χώρα στο Εργαστήριο Ποιότητας Υδάτων και Αέρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενώ, η βιομάζα που χρησιμοποιήθηκε σε αυτά προερχόταν από τη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων που εξυπηρετεί το Λόφο Ξενία του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σε πρώτο στάδιο αναλύονται κάποιες βασικές έννοιες σχετικά με την Επεξεργασία Υγρών Αποβλήτων με τη Μέθοδο της Ενεργού Ιλύος, όπως κάποιες λειτουργικές και βιολογικές παράμετροι σχετικά με την ομαλή λειτουργία μιας Μονάδας Ενεργού Ιλύος. Σε δεύτερο στάδιο γίνεται αρχικά μία εκτενής περιγραφή των Συνθετικών Οργανικών Ενώσεων και των Φαρμακευτικών Ενώσεων, η οποία ακολουθείται απο μια περιγραφή σχετικά με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs ή Μ.Σ.Α.Φ) που αποτελούν και τις υπό μελέτη ουσίες. Πιο συγκεκριμένα, περιγράφονται o μηχανισμός δράσης και οι πιθανές παρενέργειες, η τοξικότητα στο υδάτινο περιβάλλον, τα στοιχεία χρήσης, oι κατηγορίες βάση χημικής δομής και οι φυσικοχημικές ιδιότητες των NSAIDs. Ολοκληρώνοντας τη βιβλιογραφική ανασκόπηση καταγράφονται αναλυτικά οι φυσικοχημικές ιδιότητες, η παρουσία, οι πηγές, οι συγκεντρώσεις, οι μηχανισμοί απομάκρυνσης, η τύχη και η συμπεριφορά των ενώσεων IB, KEF, NPX και DCF. Όσον αφορά το πειραματικό μέρος αυτής της μελέτης, περιγράφονται αναλυτικά τα Πειραματικά Συστήματα και οι Μέθοδοι Ανάλυσης που χρησιμοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή των πειραμάτων, καταγράφονται, αναλύονται και σχολιάζονται τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις εκατόν δώδεκα ημέρες του πειράματος και τέλος, εκθέτονται τα τελικά συμπεράσματα. Σχετικά με τον κύκλο πειραμάτων βιοαποδόμησης και σύμφωνα με το πειραματικό πρωτόκολλο του OECD (Μέθοδος 301F), καμία απο τις ενώσεις IB, KEF, NPX και DCF δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολα βιοαποδομήσιμη και περαιτέρω έρευνα απαιτείται για την εκτίμηση της βιοαποδόμησης τους. Νέα πειράματα υπό διαφορετικές παραμέτρους όπως, ανοξικές ή αναερόβιες συνθήκες, χρήση εγκλιματισμένης βιομάζας ή χρήση μονάδων συνεχούς ροής θα μπορούσαν ίσως να κάνουν δυνατή την εκτίμηση της βιοαποδόμησης τους.