Εδαφικός μεταβολισμός υποβαθμισμένων μεσογειακών οικοσυστημάτων - Αντωνοπούλου, Ελένη (2015)
Το σύνολο σχεδόν των επιστημόνων διατυπώνει την άποψη ότι τις τελευταίες δεκαετίες η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος έχει επιταχυνθεί και έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων –που θεωρούνταν απεριόριστα αγαθά- οδήγησε σε πολλές περιπτώσεις σε καταστροφές του περιβάλλοντος, που συχνά φαίνεται να είναι μη αντιστρεπτές. Όσον αφορά ένα οικοσύστημα, όταν υφίσταται έντονες και συνεχείς ανθρωπογενείς επιδράσεις, παρατηρείται διαταραχή της ισορροπίας του. Οι αλλαγές του τρόπου χρήσης των ημί-φυσικών και αγροτικών οικοσυστημάτων καθώς και οι αλλαγές στο κλίμα (φαινόμενο του θερμοκηπίου, πιθανή μείωση βροχοπτώσεων) συντέλεσαν αποφασιστικά στη δημιουργία αυτού του προβλήματος. Τα μεσογειακού τύπου οικοσυστήματα, εξαιτίας των ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών, αποτέλεσαν και αποτελούν κέντρα έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας εμφανίζοντας σήμερα οξυμμένα προβλήματα διαχείρισης. Τα μεσογειακού τύπου οικοσυστήματα που απαρτίζονται από δύο ομάδες οικοσυστημάτων, τα φρυγανικά και των αείφυλλων σκληρόφυλλων (μακί), θεωρούνται μέχρι σήμερα από όλους σχεδόν τους συγγραφείς ως προϊόντα υποβάθμισης ενός μεσογειακού δάσους. Για την υποβάθμιση αυτή υπεύθυνος θεωρείται ο άνθρωπος με τις διάφορες δράσεις του πάνω στη γη.