Μελέτη μοτίβων τροφοδοσίας νεοσσών και των παραγόντων που επιδρούν, κατά την αναπαραγωγή του Καλόγερου (Parus major) σε δάσος Τραχείας Πεύκης - Πούπου, Λωρ Λυδία; Κουρής, Αλέξανδρος-Δημήτριος (2015)
Η παρούσα πτυχιακή ασχολείται με τη μελέτη της αναπαραγωγής του Καλόγερου (Parus major, Linneaus 1758) στο δάσος Τραχείας Πεύκης της Μικρής Λίμνης (39 o 07 Ν, 26 o 16 Ε, υψ. 210-400 μ.) στη Νήσο Λέσβο. Πιο συγκεκριμένα εντοπίσαμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την συχνότητα επισκέψεων των γονέων κατά την περίοδο μέγιστης ανάπτυξης των νεοσσών στο συγκεκριμένο ενδιαίτημα. Η αναπαραγωγή μελετήθηκε με την χρήση τεχνητών φωλιών (nestboxes), για μια αναπαραγωγική περίοδο. Ο Καλόγερος ξεκινάει την αναπαραγωγική διαδικασία από τα τέλη Μαρτίου έως την αρχή του Ιουνίου. Πραγματοποιήθηκε βιντεοσκόπηση σε οχτώ φωλιές (24 αρχεία) και έπειτα από απομαγνητοσκόπηση, καταγράφηκε ο αριθμός των επισκέψεων, κατηγοριοποιημένος ανά φωλιά και ανά χρονική ζώνη. Αρχικά πραγματοποιήθηκε ανάλυση για να αξιολογήσουμε την επίδραση που ασκεί το πέρας της ημέρας (χρονικές ζώνες) στη συχνότητα επίσκεψης των γονέων για τροφοδοσία των νεοσσών. Δεν εντοπίστηκε στατιστικά σημαντική επίδραση. Στη συνέχεια ακολούθησε ανάλυση ώστε να εντοπιστεί η επίδραση που ασκεί ο αριθμός των νεοσσών στη συχνότητα επίσκεψης όμως δεν εντοπίστηκε στατιστικά σημαντική επίδραση.Επιπλέον, συλλέχθηκε φωτογραφικό υλικό (από βίντεο) για την καταγραφή του διαιτολογίου του Καλόγερου (8 φωλιές, 34 τεμάχια λείας). Σε συνάρτηση με το μέγεθος του ράμφους, ορίστηκαν τα τεμάχια σε διάφορες τιμές. Έπειτα ακολούθησε ανάλυση με σκοπό τον εντοπισμό της επιρροής που ασκεί ο όγκος των μεριδίων τροφής στο χρονικό διάστημα μεταξύ διαδοχικών επισκέψεων του ιδίου γονέα. Δεν εντοπίστηκε στατιστικά σημαντική εξάρτηση. Τέλος υπολογίστηκε η συχνότητα επισκέψεων για κάθε φύλο σε τρία επίπεδα (ανά φωλιά, ανά χρονική ζώνη, συνολικά). Όπως ήταν αναμενόμενο ο αρσενικός Καλόγερος, επισκέπτεται πιο συχνά τη φωλιά κατά την τροφοδοσία των νεοσσών, καθώς ο θηλυκός επιφορτίζεται με το έργο της θέρμανσης των νεοσσών.