Ανίχνευση των τριαλογονοπαραγωγών του μεθανίου στη μονάδα επεξεργασίας νερού Γαλατσίου της ΕΥΔΑΠ και στο δίκτυο της Αθήνας - Μαμάτση, Χριστιάννα (2015)
Η παρούσα εργασία ασχολείται με την ανίχνευση των Τριαλογονοπαραγωγών του Μεθανίου (ΤΑΜ) στη μονάδα επεξεργασίας νερού της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι, αλλά και στο δίκτυο της Αθήνας. Τα ΤΑΜ είναι οι εξής 4 οργανικές αλογονομένες ενώσεις: το χλωροφόρμιο (CHCl3), το διχλωροβρωμομεθάνιο (CHBrCl2), διβρωμοχλωρομεθάνιο (CHBr2Cl) και το βρωμοφόρμιο (CHBr3). Σχηματίζονται μετά την προσθήκη χλωρίου στο νερό και είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Η εργασία περιλαμβάνει συλλογή πληροφοριών και παραμέτρων οι οποίες επηρεάζουν την ποιότητα του νερού και το σχηματισμό των ΤΑΜ, δειγματοληψίες από όλα τα στάδια επεξεργασίας του νερού στη μονάδα επεξεργασίας νερού Γαλατσίου της ΕΥΔΑΠ και από το δίκτυο, μεταφορά των δειγμάτων στη Μυτιλήνη και ανάλυσή τους σε Αέριο Χρωματογράφο στο Εργαστήριο Ποιότητας Υδάτων του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τέλος, γίνεται προσπάθεια ερμηνείας των αποτελεσμάτων των αναλύσεων και προσπάθεια για ερμηνεία της συμπεριφοράς των ΤΑΜ στο νερό της Αθήνας.