Η σπανιότητα αποτελεί φυσική διαστροφή;: μελέτη πτυχών της βιολογίας της Paeonia mascula subsr.mascula - Ανυφαντάκη, Κασσιανή (2015)
Η «διαστροφή» του περιβάλλοντος έχει προβληματίσει πολλούς. Αρκετοί προσπάθησαν να το διορθώσουν, να το διαστρέψουν στα μέτρα τους. Η πυρκαγιά, ακόμα και ως έννοια, θεωρήθηκε αρνητική. Τι κι αν κατά καιρούς είχε θεωρηθεί πηγή κάθαρσης. Τι κι αν η ίδια η φωτιά είχε αποτελέσει τα υλικά για το φτιάξιμο του κόσμου μας (Ηράκλειτος). Όμοια οι θαμνότοποι, με τα πολυάριθμα αρωματικά και θεραπευτικά τους φρύγανα θεωρήθηκαν άσκημοι. Λες και το μπόι της ομορφιάς μετριέται με ζύγι το ύψος. Μέσα σε αυτή τη λογική του παραλογισμού, γεννήθηκε και η μανία να χαρακτηριστούν όλα τα είδη «καλά» ή «κακά»- μόνο καλά ή κακά, καμία ενδιάμεση διαβάθμιση. Αυτή η λογική εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα. Η διαστροφή του να λιγοστέψουν τα πολλά και να πληθήνουν τα λίγα. χωρίς να εξετάσουμε τίποτα. Επειδή θεωρούμε δεδομένο πως ο σημερινός άνθρωπος είναι σοφός. Στόχος τούτης της πτυχιακής εργασίας δεν είναι να στρέψει τις συχνότητες του ανθρώπου στους ρυθμούς του πλανήτη. Απλώς να προσπαθήσει να καταλάβει την λογική του πλανήτη. Γιατί διαλέγει κάποια είδη να’ ναι πάντα λίγα, κάποια πάντα πολλά και άλλα να εναλλάσσονται;