Κάτω από την άσφαλτο υπάρχει άμμος: τουρισμός και περιβάλλον: μια συμβολή στη διαχείρiση των περιβαλλοντικών πόρων - Φαρσάρη, Ιωάννα (2015)
Η σχέση τουρισμού και περιβάλλοντος δεν είναι μία μονοσήμαντη σχέση που ξεκινάει από τον τουρισμό και καταλήγει στο περιβάλλον. Το ένα επηρεάζει το άλλο με αλληλοεξαρτώμενους παράγοντες να εμπλέκονται και να καθορίζουν τη σχέση αυτή. Την κατανόηση της σχέσης τουρισμού και περιβάλλοντος έχει σαν γενικό στόχο η παρούσα διπλωματική εργασία. Το πνεύμα μέσα στο οποίο εξελίσσεται είναι ότι ο τουρισμός όχι μόνο εκμεταλλεύεται και απορροφά τους τοπικούς πόρους, αλλά η επάρκειά τους και η καλή ποιότητα του περιβάλλοντος είναι απαραίτητη για τη συντήρηση και την ανάπτυξη του τουρισμού. Από την άλλη και ο τουρισμός μπορεί να δράσει θετικά στο περιβάλλον μέσα από την φροντίδα για την διατήρηση της ποιότητάς του. Γι’ αυτόν τον λόγω η σχέση αυτή εξετάζεται τόσο από πλευράς των επεμβάσεων που μπορούν να γίνουν από τις τουριστικές επιχειρήσεις για την διατήρηση των πόρων και την μείωση της πίεσης που τους ασκείται. Με την επιλογή και την εστίαση της μελέτης σε δύο σημαντικούς περιβαλλοντικούς πόρους όπως είναι το νερό και η ενέργεια, σε μία κατεξοχήν τουριστική περιοχή της Ελλάδας, όπως είναι η Κρήτη και σχετικά με τις καταναλώσεις των τουριστικών καταλυμάτων (τα οποία όπως έχει διαμορφωθεί ο τουρισμός σήμερα είναι άμεσα συνδεδεμένα με την έννοια του τουρισμού) σε αυτούς τους πόρους, επιχειρείται μία προσέγγιση της σχέσης τουρισμού και περιβάλλοντος. Ειδικότερος στόχος είναι η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο μπορούν να ελεγχθούν τα τουριστικά καταλύματα ως προς τις καταναλώσεις τους σε νερό και ηλεκτρική ενέργεια. Ποια μέθοδος δηλαδή μπορεί να ακολουθηθεί ώστε να προσδιοριστούν οι πιέσεις στους παραπάνω πόρους και να προκύψει μία εικόνα της υφισταμένης κατάστασης στην περιοχή που εξετάζεται. Ο τουρισμός και το περιβάλλον είναι ένα θέμα το οποίο έχει αρχίσει να απασχολεί ειδικούς, οικονομικά εμπλεκόμενους, ακόμη και τους απλούς μόνιμους κατοίκους και στο άμεσο μέλλον θα τους απασχολήσει ακόμη περισσότερο. Μέσα από την παρούσα διπλωματική παρουσιάζεται μια προσέγγιση του θέματος με τα προβλήματα που μπορεί να συναντήσει κάποιος που θα θελήσει να ασχοληθεί με το θέμα και ως εκ τούτου, ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στον τρόπο παροχής της πληροφορίας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ζητημάτων τουρισμού-περιβάλλοντος. Ακόμη, επιδιώκεται μια παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης όπως αυτή προκύπτει από τη μέθοδο διερεύνησης του θέματος και μια εκτίμηση πως οι καταναλώσεις νερού και ενέργειας- άρα και οι πιέσεις που ασκούνται στο περιβάλλον- μπορεί να διαμορφωθούν στο μέλλον ώστε να γίνει πιο κατανοητή η ανάγκη για εφαρμογή περιβαλλοντικής πολιτικής και λήψης μέτρων. Επίσης παρουσιάζεται μια σειρά μέτρων και επεμβάσεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν από την πλευρά των ίδιων των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων σε μια κατεύθυνση διαχείρισης των περιβαλλοντικών πόρων της περιοχής σε σχέση με τον τουρισμό . Τέλος, επιδιώκεται μια απεικόνιση της κατανομής της πίεσης που ασκείται στους δύο πόρους που εξετάζονται στο γεωγραφικό χώρο της εξεταζόμενης περιοχής.