Γεωχημεία των ιζημάτων στη παράκτια περιοχή της Μυτιλήνης - Τυράκης, Χρυσοβαλάντης; Νανέρης, Χρήστος (2015)
Τις τελευταίες δεκαετίες, παρατηρείται μια αυξημένη κατανάλωση πρώτων υλών και ενέργειας λόγω τόσο της αύξησης του πληθυσμού που έχει απέλθει, όσο και της υπερκατανάλωσης που χαρακτηρίζει τους πληθυσμούς. Επίσης έχει σημειωθεί συγκέντρωση μεγάλου αριθμού κατοίκων σε παράκτια αστικά συγκροτήματα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η επιβάρυνση των θαλάσσιων αποδεκτών με σημαντικές ποσότητες αποβλήτων, που δεν έχουν υποστεί καμία προηγούμενη κατεργασία, πλούσια σε οργανικό φορτίο και θρεπτικά συστατικά ή ανόργανες επικίνδυνες ουσίες. Απόβλητα, που με την είσοδό τους στο θαλάσσιο αποδέκτη, μπορούν να μεταβάλλουν τις φυσικοχημικές συνθήκες του αποδέκτη. Για τον λόγω αυτό τα αστικά συγκροτήματα αποτελούν κρίσιμες σημειακές πηγές ρύπων των θαλάσσιων αποδεκτών. Τα βαρέα μέταλλα αποτελούν συστατικά των αστικών απορροών που διατίθενται στη θάλασσα και απαντώνται σε διάφορες χημικές μορφές. Θεωρούνται συντηρητικοί ρύποι για τα φυσικά οικοσυστήματα και μπορούν μέσω της τροφικής αλυσίδας των οργανισμών να προκαλέσουν φαινόμενα τοξικότητας, επηρεάζοντας αρνητικά ή όχι μόνο τις θαλάσσιες βιοκοινωνίες αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο. Συμμετέχουν σε πολλές χημικές και βιολογικές διεργασίες λόγω της έντονης δραστικότητας που τα διακρίνει, έτσι η εκδήλωση της τοξικότητας των βαρέων μετάλλων εξαρτάται όχι τόσο από την ολική τους συγκέντρωση όσο από την αφθονία συγκεκριμένων χημικών μορφών που είναι περισσότερο διαθέσιμες για πρόσληψη από τους οργανισμούς. Τα βαρέα μέταλλα αφού εισέλθουν στο θαλάσσιο αποδέκτη καταλήγουν τελικά στα ιζήματα του πυθμένα. Με τη διαρκή συσσώρευση ρύπων που λαμβάνει χώρα σ’ αυτά, εκτός από απλοί αποδέκτες μπορούν να αποτελέσουν και δευτερογενή πηγή ρύπανσης ανάλογα με τις φυσικοχημικές συνθήκες που διαμορφώνονται στη θαλάσσια μάζα. Έτσι, το ίζημα του πυθμένα αποτελεί μια καθοριστική φάση για το θαλάσσιο σύστημα και η μελέτη του αποδεικνύεται ουσιαστική για την κατανόηση των μηχανισμών που ελέγχουν την τύχη των βαρέων μετάλλων στη θάλασσα. Με την κατανόηση αυτών των μηχανισμών μπορούμε να προβλέψουμε τη συμπεριφορά των βαρέων μετάλλων στο θαλάσσιο περιβάλλον και να ακολουθήσουμε διαχειριστικές τακτικές για την αντιμετώπιση της επιβάρυνσης του θαλάσσιου αποδέκτη από τους ρύπους αυτούς.