Χρήση γενικών γραμμικών μοντέλων σε βιομετρικά δεδομένα για το είδος Gettia Cetti (Ψευταηδόνι) - Τσιρεπλής, Σταύρος (2015)
Στην παρούσα εργασία γίνεται μια στατιστική ανάλυση δεδομένων που προέρχονται από δακτυλιώσεις του είδους Cettia cetti (ψευταηδόνι), για να εξεταστούν οι μεταβολές στο σωματικό μέγεθος και βάρος. Τα δεδομένα πριν εισαχθούν στο στατιστικό πακέτο Glim με το οποίο έγινε η ανάλυση υπέστησαν μια προεπεξεργασία έτσι ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν μικρότερο στατιστικό σφάλμα. Ελέγχθηκε η κανονικότητα με δύο γραφικές μεθόδους που είναι το ιστόγραμμα συχνοτήτων και το Διάγραμμα Κανονικής Πιθανότητας. Ακολούθησε η ανάλυση μήκους φτερούγας και βάρους σώματος με πολλαπλή γραμμική παλινδρόμηση. Κατά την ανάλυση εξετάστηκε κατά πόσο οι ανεξάρτητες μεταβλητές (ηλικία, φύλο, εποχή κα.) επιδρούν στις εξαρτημένες μεταβλητές (μήκος φτερούγας, βάρος σώματος). Εκτός από την επίδραση της κάθε μεταβλητής ξεχωριστά εξετάστηκε και το αν υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ δύο μεταβλητών (π.χ. ηλικίας και εποχής ή φύλου και εποχής). Έτσι προέκυψε ότι τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά τόσο ως προς το μήκος της φτερούγας όσο και ως προς το σωματικό βάρος. Η εποχή έχει σημαντική επίδραση στο βάρος του σώματος σε αντίθεση με την επίδρασή της στο μήκος της φτερούγας που δεν είναι σημαντική. Επίσης διαφορετική είναι η επίδραση της εποχής στο βάρος του σώματος για τις διάφορες ηλικίες. Τέλος έγινε μια σύγκριση των αποτελεσμάτων με μετρήσεις από άλλες χώρες και προέκυψε μια αύξηση του μεγέθους από τα Δυτικά προς τα Ανατολικά.