Απόδοση λειτουργίας της εγκατάστασης επεξεργασίας αποβλήτων της βιομηχανίας κονσερβοποίησης φρούτων ΕΛΒΑΚ - Διδασκάλου, Ολυμπία (2015)
Το πρόβλημα της διάθεσης των αποβλήτων της Ελληνικής Βιομηχανίας Αγροτικής Κονσερβοποιίας (ΕΛΒΑΚ) αντιμετωπίστηκε το 1978 με τη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων. Μέχρι τότε τα απόβλητα διοχετεύονταν σε αρδευτική τάφρο χωρίς καμιά επεξεργασία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορα προβλήματα στην περιοχή όπως προβλήματα στην άρδευση, δυσοσμία κλπ. Η κατασκευή της εγκατάστασης ξεκίνησε το 1978 και ολοκληρώθηκε σταδιακά το 1992 από την εταιρία Καρκανιάς Ε.Π.Ε. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η εκτίμηση της απόδοσης λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας των αποβλήτων κονσερβοποιίας της βιομηχανίας ΕΛΒΑΚ, μέσω του προσδιορισμού επιλεγμένων χημικών παραμέτρων9COD, BOD5, SS, VSS και P-PO4). Αρχικά στο κεφάλαιο 1 γίνεται γενική αναφορά στην επεξεργασία των υγρών αποβλήτων ενώ το Κεφάλαιο 2 αναφέρεται συγκεκριμένα στα βιομηχανικά απόβλητα και τις μεθόδους επεξεργασίας τους. Στο Κεφάλαιο 3 αναλύονται οι διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα για την κονσερβοποίηση φρούτων και την επεξεργασία των απόβλητων που παράγονται. Κατόπιν στα Κεφάλαια 4 και 5 γίνεται περιγραφή της μονάδας της βιομηχανίας ΕΛΒΑΚ και του τρόπου λειτουργίας της. Ακολουθεί στο Κεφάλαιο 6 η περιγραφή της μεθόδου δειγματοληψίας, η μέθοδος ανάλυσης των επιλεγμένων παραμέτρων και η παρουσίαση των μετρήσεων. Τελειώνοντας, στο Κεφάλαιο 7 παρατίθενται κάποια συμπεράσματα σχετικά με την απόδοση λειτουργίας της μονάδας. Στο Παράρτημα παρουσιάζεται το σχέδιο της εγκατάστασης καθώς και φωτογραφίες αυτής.