Ανάλυση και επεξεργασία μακροσκοπικών χαρακτηριστικών μαύρης πεύκης στην περιοχή Παράκοιλα της Λέσβου - Χριστοδουλοπούλου, Κωνσταντίνα (2015)
Μέχρι σήμερα, συστάδες της μαύρης πεύκης έχουν μελετηθεί από αξιόλογους ερευνητές, οι οποίοι ύστερα από μακροχρόνιες μελέτες κατέληξαν σε ποικίλα συμπεράσμτα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι όλα τα δείγματα μαύρης πεύκης έχουν ληφθεί από την ηπειρωτική Ελλάδα και συγκεκριμένα από τον Πάρνωνα, τον Ταύγετο την Κυλλήνη, το Χελμό, τον Παρνασσό, το Καλλίδρομο, το Μέτσοβο, την Κατάρα, τη Μηλιά, την Κρανιά, το Περιβόλι, την Τύρφη, το Σμόλικα, τον Γράμμο, τον Όλυμπο, τα Πιέρια, το Βέρμιο, τον Βορά, τον Γρανίτη, το Παρανέστι, τη Δαδιά. Μικρή εξαίρεση αποτέλεσαν τα δείγματα από τα νησιά Θάσο και Σάμο, αλλά και αυτά από συστάδες της Κύπρου. Με δεδομένο το γεγονός, λοιπόν, ότι δεν έγινε ουσιαστικά καμία δειγματοληψία στη νησιωτική Ελλάδα, η παρούσα εργασία επικεντρώθηκε στη δειγματοληψία που έγινε στο νησί της Λέσβου, στη μελέτη των μορφολογικών χαρακτηριστικών βελονών, κώνων, πτερυγίων, σπόρων και στη στατιστική επεξεργασία αυτών. Έτσι, θα είμαστε σε θέση, συγκρίνοντας τα αποτελέσματά μας με τα αποτελέσματα των μελετών ορισμένων ερευνητών για τις διάφορες ποικιλίες της μαύρης πεύκης, να κατατάξουμε και τη μαύρη πεύκη της Λέσβου, σε μία από τις παραπάνω γνωστές ποικιλίες της. Πρόκειται, δηλαδή, για μια πρωτοποριακή δουλειά που πραγματοποιείται σε μια νησιωτική περιοχή σαν τη Λέσβο.