Κατασκευή και παρακολούθηση πειραματικής μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων με την μεθοδολογία ενεργού ιλύος - Παπακυρίτσης, Αναστάσιος; Φιλή, Βασιλική (2015)
Το θέμα της πτυχιακής που παρουσιάζεται είναι «Κατασκευή και παρακολούθηση μονάδας (πλήρους ανάμιξης) επεξεργασίας συνθετικών αποβλήτων με τη μέθοδο της Ενεργού Ιλύος». Η μέθοδος της Ενεργού Ιλύος ανήκει στη δευτεροβάθμια επεξεργασία λυμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πρώτιστης σημασίας ο ρόλος των μικροοργανισμών και κατά επέκταση η κινητική αύξησής τους καθώς και οι παράγοντες που επηρεάζουν την τελευταία. Το γεγονός αυτό καθόρισε τα περιεχόμενα του θεωρητικού μέρους της παρούσας εργασίας με σκοπό την πληρέστερη κατανόηση των ενεργειών και των αποτελεσμάτων του πειραματικού μέρους, το οποίο αποτελεί το τελευταίο της κομμάτι. Αρχικά γίνεται αναφορά στους παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση και επιβίωση των μικροοργανισμών καθώς και στα είδη των μικροοργανισμών που υπάρχουν σε μια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων με τη μέθοδο Ενεργού Ιλύος. Το θεωρητικό μέρος της εργασίας συμπληρώνεται με την αναφορά στην κινητική αύξηση των μικροοργανισμών η οποία βοηθάει στην κατανόηση των λειτουργιών μιας μονάδα Ενεργού Ιλύος. Ολοκληρώνεται δε με το κεφάλαιο της Ενεργού Ιλύος το οποίο συνδέει το θεωρητικό μέρος με το πειραματικό.