Επίδραση αερίου νιτρικού οξέος και διοξειδίου του αζώτου στο ασβεστολιθικό πέτρωμα PORTLAND - Ρήγα, Σοφία (2015)
Οι ασβεστολιθικές πέτρες είναι δυνατό να υποστούν φθορές από τις ακόλουθες διεργασίες: - παγετός - διαλυμένα άλατα - βιολογικοί παράγοντες - διόγκωση μεταλλικών συνδέσμων - επίδραση θειούχων ορυκτών - όξινοι ρύποι Η διάβρωση λόγω διαλυμένων αλάτων, αν εξαιρεθούν οι όξινοι ρύποι, είναι ο σημαντικότερος μηχανισμός διάβρωσης των ασβεστολιθικών πετρωμάτων.