Καθορισμός χώρων υγειονομικής ταφής νήσου Λέσβου - Καραβάνης, Ζεράρ; Καραβάνης, Θεώδορος (2015)
Η διαχείριση στερεών αποβλήτων και αστικών απορριμμάτων ειδικότερα, καθώς και η επιλογή Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) αυτών αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα σε επίπεδο χώρας αλλά και διεθνές επίπεδο. Σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές τα προβλήματα αυτά προσλαμβάνουν ιδιαίτερες διαστάσεις αν ληφθεί υπ’ όψην η έλλογη επακριβούς βάσης δεδομένων, βασικής υποδομής τόσο στο τεχνικό (π.χ. οδικό δίκτυο) όσο και στο διαχειριστικό επίπεδο (φορείς διαχείρισης, έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, οικονομική ανεπάρκεια κα.) και η εξ’ αρχής αρνητική κοινωνική αποδοχή της υγειονομικής ταφής. Σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες αυτές το πρόβλημα παίρνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ερευνητικές διαστάσεις. Σκοπός της πτυχιακής αυτής, είναι η δημιουργία βάσης δεδομένων σε Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών ή ΣΓΠ (PC ARC/INFO), η εφαρμογή του υπολογιστικού πακέτου ARC/INFO για τον καθορισμό ΧΥΤ στη νήσο Λέσβου και μια πρώτη ανάλυση και εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης. Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζονται γενικά στοιχεία για τα ΣΓΠ και χαρακτηριστικά της μελετώμενης περιοχής, ενώ παρατίθεται και η δομή της παρούσας πτυχιακής εργασίας.