Μελέτη υποθαλάσσιας ροής λυμμάτων - Νίτης, Θεόδωρος (2015)
Η διάθεση των λυμάτων που προέρχονται από οικιακή και βιομηχανική χρήση αποτέλεσε και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας. Στην αρχή τα οικιακά λύματα διατίθονταν σε βόθρους, ενώ τα βιομηχανικά διοχετεύονταν αναξέλεκτα σε ρέματα, ποτάμια και θάλασσα. Όταν οι ποσότητές τους αυξήθηκαν αισθητά τότε στραφήκαμε στο ενιαίο αποχετευτικό σύστημα, αυτό εξυπηρέτησε τις ανάγκες που υπήρχαν, μέχρι που άρχισαν να καθίστανται ακατάλληλες οι πρώτες παραλίες. Τότε άρχισαν να γίνονται οι πρώτες σκέψεις και να εμφανίζονται οι πρώτες έρευνες σχετικά με την διάθεση των λυμάτων μέσω υποβρύχιου αγωγού σε υδάτινους αποδέκτες. Το τρίτο ιστορικό στάδιο ήταν η δημιουργία της μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων (Μ.Ε.Υ.Α.), η εισαγωγή της οποίας προκάλεσε επανάσταση στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτή την περίοδο εγκαταλείπονται οι προσπάθειες για βαθύτερη έρευνα της διάθεσης των αποβλήτων μέσω υποβρύχιου αγωγού σε υγρούς αποδέκτες, αφού οι Μ.Ε.Υ.Α. μειώνουν πολύ το ρυπαντικό φορτίο των λυμάτων. Η παρούσα εργασία έχει σαν σκοπό: - Να καταγράψει ορισμένες προσπάθειες που έγιναν για να μελετηθεί το φαινόμενο της διάθεσης λυμάτων μέσω υποβρύχιου αγωγού. - Με Βάση αυτή τη θεωρία να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα σε Η/Υ που θα μπορεί να δώσει αξιόπιστη πληροφόρηση γύρω από αυτό το φαινόμενο. Το φαινόμενο της υποθαλάσσιας ροής λυμάτων μελετάται με δύο διαφορετικούς τρόπους. Αυτοί σε θεωρητική βάση βρίσκονται πολύ κοντά, όμως πρακτικά προσεγγίζουν το θέμα από μια διαφορετική σκοπιά ο καθένας. Στην πρώτη περίπτωση κυριαρχεί η μηχανική. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αποδέκτης παίζει σημαντικό ρόλο. Κατά την προσέγγιση αυτή η συμπεριφορά της ροής εξαρτάται από τις εξής παραμέτρους: 1. Αστρωματοποίητος αποδέκτης χωρίς ρεύματα. 2. Στρωματοποιημένος αποδέκτης χωρίς ρεύματα. 3. Αστρωματοποίητος αποδέκτης με ρεύματα. 4. Στρωματοποιημένος αποδέκτης με ρεύματα. Στη δεύτερη περίπτωση η διάλυση του λύματος μελετάται με μια πιο δομημένη μορφή, έτσι έχουμε τα παρακάτω στάδια: 1. Αρχική αραίωση, που οφείλεται στην φυσική διάλυση του λύματος. 2. Διασπορά, η οποία μελετά την διάλυση που προκαλείται κατά την μεταφορά του λύματος από τα ρεύματα. 3. Αποσύνθεση, που μελετά την αποικοδόμηση του λύματος και την μείωση του βακτηριακού φορτίου κατά την περίοδο που η ροή ανέρχεται προς την επιφάνεια. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να εισέλθουν σε ένα απλό πρόβλημα. Η διαλεύκανση της επίδρασης του καθενός από τους παραπάνω παράγοντες είναι μια δύσκολη υπόθεση που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.