Το αναπτυξιακό πρόβλημα των μικρών νησιών υπο μια συστημική θεώρηση και η αντιμετώπιση του μέσα από την αξιοποίηση του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος: η περίπτωση του Νομού Κυκλάδων - Ηλιόπουλος, Χρήστος (2015)
Η αμφισβήτηση του κυρίαρχου αναπτυξιακού μοντέλου (καπιταλιστικό), λόγω της περιβαλλοντικής και κοινωνικής κρίσης αλλά και λόγω της οικονομικής ύφεσης που ταλαιπωρούν τις περισσότερες χώρες τις τελευταίες δεκαετίες, είχε σαν αποτέλεσμα τον επαναπροσδιορισμό του αναπτυξιακού περιεχομένου και τη προσθήκη σε αυτό νέων διαστάσεων πέρα της οικονομικής όπως η περιβαλλοντική, η πολιτιστική, η πολιτική και η κοινωνική. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η εξέταση του αναπτυξιακού προβλήματος των μικρών νησιών γενικά και των Κυκλάδων ειδικότερα υπό μια συστημική θεώρηση, που περιλαμβάνει τους παράγοντες που προαναφέραμε, και της συμβολής του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στην αντιμετώπισή του. Στο πρώτο και γενικότερο μέρος της εργασίας εξετάζονται αρχικά οι βασικοί παράγοντες που συνιστούν το αναπτυξιακό πρόβλημα των μικρών νησιών και επιχειρείται ο προσδιορισμός του ρόλου του τουρισμού ως ένα από τους βασικότερους συντελεστές διαμόρφωσης του φυσικού, κοινωνικού, οικονομικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Στη συνέχεια, γίνεται μια προσπάθεια διαφορετικής μεθοδολογικής προσέγγισης του αναπτυξιακού προβλήματος, η οποία τείνει προς τη συστημική, και βάση αυτής προσδιορίζονται οι άξονες μιας ενδογενούς αναπτυξιακής στρατηγικής που εμπεριέχει την αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος των νησιών. Στο τέλος του πρώτου μέρους επιχειρείται ο προσδιορισμός του ρόλου του φυσικού και του πολιτιστικού στοιχείου των νησιών, στα πλαίσια της προαναφερόμενης αναπτυξιακής στρατηγικής, και προτείνονται κάποια γενικά μέτρα για την αξιοποίησή τους. Στο δεύτερο μέρος της συγκεκριμένης εργασίας επιχειρείται κατ’ αρχή η παρουσίαση του αναπτυξιακού προβλήματος των Κυκλάδων βάση της συστημικής προσέγγισης που περιγράψαμε στο πρώτο μέρος, με έμφαση στην αλληλεπίδραση μεταξύ του οικονομικού υποσυστήματος και του υποσυστήματος του ανθρώπινου πληθυσμού, ενώ στη συνέχεια παρατίθεται μια πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της αξιοποίησης του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος των νησιών.