Ανάλυση ευαισθησίας φυτοπλακτονικών παραμέτρων για την ανίχνευση ευτροφικών τάσεων - Γάτσιου, Αιμιλία (2015)
Η πληροφορία που προέρχεται από την σύνθεση της φυτοπλαγκτονικής κοινωνίας, χρησιμοποιήθηκε για την εκτίμηση των επιπέδων ευτροφισμού, με την εφαρμογή μονοδιάστατων και πολυδιάστατων στατιστικών μεθόδων. Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ο συλλογικός αριθμός των φυτοπλαγκτονικών ειδών και ο αριθμός ατόμων του κάθε είδους, σε δείγματα προερχόμενα από έναν εύτροφο και έναν ολιγότροφο σταθμό δειγματοληψίας στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Μυτιλήνης. Η μονοδιάστατη στατιστική προσέγγιση περιέλαβε την εκτίμηση της δυνατότητας ανεύρεσης διαφορών μεταξύ των δύο σταθμών με την χρήση διαφορετικών δεικτών ποικιλίας, ποικιλότητας και ομοιομορφίας. Οι δείκτες ποικιλίας Margalef και Menhinick καθώς και οι περισσότεροι από τους δείκτες ομοιομορφίας παρουσίασαν ευαισθησία στην διάκριση του εύτροφου από τον ολιγότροφο σταθμό. Επίσης ο δείκτης Margalef παρουσίασε ευαισθησία στην διάκριση των εποχιακών τάσεων στην σύνθεση της κοινωνίας εφαρμόστηκε με στόχο την επιλογή του καταλληλότερου αλγορίθμου για την διάκριση διαφορετικών επιπέδων ευτροφισμού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επιλογή του δείκτη ομοιότητας, στην σύμπτυξη της πληροφορίας με την αφαίρεση των σπάνιων ειδών, καθώς επίσης και στην επιλογή κλίμακας δεδομένων. Καλύτερος διαχωρισμός μεταξύ των δύο σταθμών επιτεύχθηκε με τον δείκτη Bray-Curtis που εφαρμόστηκε σε δεδομένα μετρικής κλίμακας. Επίσης παρατηρήθηκε ότι η αφαίρεση των σπάνιων ειδών βελτιστοποίησε την διάκριση σε όλες τiς περιπτώσεις. Τέλος προτάθηκε μία βήμα-προς-βήμα διαδικασία αριθμητικής ταξινόμησης για την εκτίμηση των επιπέδων ευτροφισμού.