Βαρέα μέταλλα στα παράκτια ιζήματα της Μυτιλήνης - Παπαβασιλείου, Απόστολος; Παπαγιάννης, Ιωάννης (2015)
Τα μικρά λιμάνια της Μεσογείου αναπτύχθηκαν ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας του τουρισμού. Η αύξηση του πληθυσμού (κάτοικοι και τουρίστες) οδηγεί σε αύξηση των λυμάτων που αδειάζονται στους υπονόμους, οι οποίοι τις περισσότερες περιπτώσεις εκβάλουν στα λιμάνια και στις γειτονικές παράκτιες περιοχές. Στις ήρεμες υδροδυναμικές συνθήκες που επικρατούν στα λιμάνια, οι ρυπαντές (κυρίως οργανική ύλη και βαρέα μέταλλα) καθιζάνουν και ενσωματώνονται στα θαλάσσια ιζήματα, δημιουργώντας έτσι αποθέσεις τοξικών ενώσεων στο παράκτιο οικοσύστημα. Οι ρυπαντές αυτοί μπορεί να απελευθερωθούν στη συνέχεια στο θαλάσσιο περιβάλλον μέσω επαναιώρησης, που προκαλούνται από φυσικές διαδικασίες (δράση των κυμάτων) ή από ανθρώπινες δραστηριότητες (εκβαθύνσεις). Η παράκτια περιοχή της Μυτιλήνης δέχεται τα ανεπεξέργαστα οικιακά λύματα της πόλης και τις απορροές της βροχής, μέσω 25 υπονόμων οι οποίοι εκρέουν κατά μήκος της παράκτιας περιοχής. Η παρούσα εργασία έχει σαν στόχο την μελέτη συσσώρευσης οργανικής ύλης και βαρέων μετάλλων (Cr, Cu, Fe, Mn, Zn) στα ιζήματα μέσα στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στη γύρω παράκτια περιοχή.