Ανάλυση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και επικινδυνότητας χώρων διάθεσης απορριμάτων - Μανδυλάς, Χριστόφορος (2015)
Είναι γνωστό ότι τα αστικά απορρίμματα αποτελούν ένα γενικό πρόβλημα στον ελλαδικό χώρο. Σχεδόν όλες οι ελληνικές πόλεις αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικά προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων ιδιαίτερα στην τελική τους διάθεση, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις, κρίνεται ανεπαρκής, προβληματική έως και επικίνδυνη. Η τελική διάθεση των απορριμμάτων, στην Ελλάδα σήμερα, γίνεται, στις περισσότερες περιπτώσεις σε προκαθορισμένους χώρους που, όμως δεν πληρούν τις προδιαγραφές μίας περιβαλλοντικά ορθής διάθεσης. Η εικόνα κυμαίνεται από την τελείως αναξέλεκτη απόρριψη στο φυσικό περιβάλλον, από τους κατοίκους της περιοχής (π.χ. περίπτωση Αποκόρωνα-Χανίων), μέχρι την περίπτωση της χωματερής (ημιελεγχόμενη διάθεση) των Άνω Λιοσίων Αττικής (η μεγαλύτερη της Ελλάδας και μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης). Χαρακτηριστικό της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα της διάθεσης των απορριμμάτων είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει κανένας χώρος τελικής διάθεσης με τη μέθοδο της Υγειονομικής Ταφής. Η περιβαλλοντική μηχανική καλείται να επινοήσει, να σχεδιάσει και να θέσει σε λειτουργία συστήματα για την περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. Ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων (ΣΔΑ) όσον αφορά τα αστικά απορρίμματα, αποτελείται από ένα σύνολο λειτουργικά διασυνδεδεμένων, επιμέρους διεργασιών (τμήματα συστήματος), τα χαρακτηριστικά των οποίων καθορίζουν την λειτουργικότητα και αποδοτικότητα του όλου συστήματος. Αναλυτικά οι στόχοι που προτείνονται είναι οι εξής: -Συγκρότηση της βάσης δεδομένων και εξαγωγής του βαθμού που παίρνουν οι ΧΔΑ σε κάθε κριτήριο ξεχωριστά μέσω G.I.S. -Απαιτούμενες μετρήσεις κριτηρίων στο πεδίο και εξαγωγή βαθμού που παίρνουν οι ΧΔΑ σε κάθε κριτήριο ξεχωριστά μέσω ειδικού ερωτηματολογίου που θα συνταχθεί. -Εξαγωγή ποσοτικών στοιχείων για όλους τους ΧΔΑ και βαθμολόγηση μέσω αυτών. -Απαιτούμενες δειγματοληψίες και εργαστηριακές μετρήσεις (σύνταξη Εργαστηριακού Πρωτόκολλου Δειγματοληψιών-Αναλύσεων) για την εξαγωγή επίσης βαθμού που παίρνουν οι ΧΔΑ σε ορισμένα κριτήρια. -Καθορισμός βαρύτητας κριτηρίων-μεθοδολογίες εκτίμησης της επικινδυνότητας. -Σύγκριση αποτελεσμάτων-ανάλυση ευαισθησίας. -Μέτρα Αποκατάστασης για τους ΧΔΑ που θεωρούνται ακατάλληλοι-ανάλυση κόστους αποκατάστασης. Συμπερασματικά τα κριτήρια που μελετήθηκαν και αναλύθηκαν μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό πρωταρχικό εργαλείο στην αποπεράτωση της μεθοδολογίας εκτίμησης επιπτώσεων και επικινδυνότητας των ΧΔΑ.