Βαρέα μέταλλα στο δέλτα του ποταμού Έβρου - Καμπάνος, Ματθαίος; Μελέτης, Δημήτριος (2015)
Από δεκαετίες είναι γνωστό ότι πολύ μικρές ποσότητες ορισμένων χημικών στοιχείων έχουν μια θετική ή αρνητική επίδραση στους ζώντες οργανισμούς. Τελευταία όμως, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον, για το ρόλο αυτών των στοιχείων, τα οποία ονομάζονται ιχνοστοιχεία ή ολιγοστοιχεία. Στο περιβάλλον ο όρος ιχνοστοιχεία αναφέρεται συνήθως σε μέταλλα. Ιχνοστοιχεία θεωρούμε εκείνα τα χημικά στοιχεία που απαντώνται στη φύση σε συγκεντρώσεις της τάξεως mg/gr. Σημαντικές καταστροφές σε διάφορα οικοσυστήματα, από βαρέα μέταλλα, ενίσχυσαν την εντύπωση, ότι πρόκειται για μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές ρύπανσης του περιβάλλοντος. Ο λόγος είναι ότι, σε αντίθεση με τις περισσότερες οργανικές βλαβερές ενώσεις, τα βαρέα μέταλλα και οι ενώσεις τους δεν αποδομούνται με φυσικές διεργασίες στα υδάτινα οικοσυστήματα, αλλά με διάφορους μηχανισμούς συσσωρεύονται τόσο σε ανόργανες, όσο και σε οργανικές ενώσεις, όπου και παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.