Απομάκρυνση φωσφόρου από τα υγρά απόβλητα σε μια εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού - Ζεμπερλίγκου, Ανθή (2015)
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας πάνω στην απομάκρυνση του φωσφόρου από τα υγρά απόβλητα τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλη. Η ανάγκη απομάκρυνσης του φωσφόρου προέκυψε από την υπερλύπανση των νερών και το φαινόμενο του ευτροφισμού, που οφείλεται στην συνύπαρξη Ν και Ρ και αποτελεί υποβάθμιση, καταστροφή των υδατικών οικοσυστημάτων. Εξαιτίας αυτού φτιάχτηκαν standards που οριοθετούν την συγκέντρωση του φωσφόρου στα λύματα. Η παρούσα εργασία είναι βιβλιογραφική και έχει σαν σκοπό τη συνοπτική αναφορά στο σχεδιασμό και την πορεία τρόπων που σχεδιάστηκαν και αναπτύχθηκαν για την απομάκρυνση του φωσφόρου από μία εγκατάσταση καθαρισμού λυμάτων. Οι τρόποι αυτοί περιλαμβάνουν: α) τη βιολογική απομάκρυνση του φωσφόρου, η οποία έχει ως βάση τη δράση των μικροοργανισμών, β) τη χημική απομάκρυνση του φωσφόρου, που βασίζεται στη προσθήκη χημικών, γ) ένα αξιόλογο συνδυασμό βιολογικής και χημικής απομάκρυνσης, δ) τη φυσική απομάκρυνση του φωσφόρου, στην οποία γίνεται εκμετάλλευση των φυσικών χαρακτηριστικών των αποβλήτων, ε) και τέλος τη βιοχημική θεωρία πάνω στην απομάκρυνση του φωσφόρου. Παραλείπονται οι μέθοδοι κατά τις οποίες ναι μεν γίνεται απομάκρυνση του φωσφόρου αλλά δεν είναι η απομάκρυνση αυτή ο αρχικός στόχος. Ο διαχωρισμός που έγινε μεταξύ των μεθόδων είναι καθαρά συμβατικός. Οι περισσότερες διεργασίες στην πράξη γίνονται βάση δύο ή και περισσοτέρων μεθόδων. Τα πειράματα καθώς και τα αποτελέσματα που περιλαμβάνονται σε αυτή τη μελέτη προέκυψαν από βιβλιογραφική έρευνα. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν papers που ανακοινώθηκαν στην περίοδο 1981-1992 και βιβλία.