Βαρέα μέταλλα στους αγωγούς αποχέτευσης της πόλης της Μυτιλήνης - Μήτσης, Γεώργιος (2015)
Ο προσδιορισμός των βαρέων μετάλλων στα αστικά λύματα της Μυτιλήνης, αλλά και γενικότερα των ελληνικών πόλεων, δεν αποτελεί απλά και μόνο θέμα αναλυτικού προσδιορισμού συγκεκριμένων δειγμάτων, αλλά και αντικείμενο γενικότερου ενδιαφέροντος για την προστασία του περιβάλλοντος. Στη χώρα μας υπάρχουν λίγα στοιχεία για την περιεκτικότητα των αστικών λυμάτων σε μέταλλα, λόγω έλλειψης συστηματικών μετρήσεων. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να εξετάσει τις συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων στα λύματα της Μυτιλήνης, όχι απλώς για να περιγράψει την σημερινή κατάσταση, αλλά για να γίνει η αρχή της δημιουργίας μιας βάσης δεδομένων, η οποία θα μπορεί να απαντήσει σε διάφορα ερωτήματα. Αυτά τα ερωτήματα μπορεί να έχουν σχέση με την εποχιακή και τη διαχρονική μεταβολή των συγκεντρώσεων των βαρέων μετάλλων, τις πηγές τους καθώς και τα φορτία τους, βάσει των οποίων θα πρέπει να σχεδιαστεί η μονάδα επεξεργασίας των αστικών λυμάτων. Στα πλαίσια της εργασίας αυτής πραγματοποιήθηκαν δύο δειγματοληψίες: ξηρής περιόδου (1 Οκτωβρίου 1993) και υγρής περιόδου (9 Δεκεμβρίου 1993), για τον προσδιορισμό των συγκεντρώσεων ορισμένων βαρέων μετάλλων, στη διαλυτή και τη σωματιδιακή τους μορφή, σε οκτώ κύριους αποχετευτικούς αγωγούς της Μυτιλήνης. Παράλληλα έγινε μια προσπάθεια να βρεθεί κατά πόσο οι βιοτεχνικές δραστηριότητες της πόλης επηρεάζουν τη συγκέντρωση των μετάλλων στους αγωγούς.