Αιολική ενέργεια: μελέτη χαρακτηριστικών αιολικού δυναμικού - Παπαλάμπρου, Αθανασία (2015)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εντάσσεται στην θεματική ενότητα Ενέργεια και Περιβάλλον και ειδικότερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ασχολείται συγκεκριμένα με την αιολική ενέργεια , αναπτύσσοντας τις βασικές έννοιες και παραμέτρους που αναφέρονται σ’ αυτήν, την τεχνολογία που υπάρχει και τον υπολογισμό του αιολικού δυναμικού σε μια περιοχή. Στο κεφάλαιο 2, αναπτύσσεται το θέμα της εμφάνισης και αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας και προσδιορίζεται το αιολικό δυναμικό για την περιοχή του αεροδρομίου της νήσου Λέσβου. Στο κεφάλαιο 3, γίνεται αναφορά στην τεχνολογία μετατροπής της αιολικής ενέργειας σε ηλεκτρισμό. Αναπτύσσονται οι τύποι και τα χαρακτηριστικά των ανεμογεννητριών και γίνεται συνοπτική μνεία των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της χρήσης της αιολικής ενέργειας. Στο κεφάλαιο 4, παρουσιάζεται συνοπτικά το θέμα των αιολικών πάρκων και προσδιορίζεται η αποτελεσματικότητα της χρήσης τους. Στο κεφάλαιο 5, γίνεται στατιστική επεξεργασία των ανεμολογικών δεδομένων. Χρησιμοποιείται η τεχνική των κινούμενων μέσων και η συνάρτηση αυτοσυσχέτισης για να προσδιοριστούν οι στατιστικές συνιστώσες που καθορίζουν τα χαρακτηριστικά του ανέμου. Τέλος, στο κεφάλαιο 6, δίνονται τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτή την εργασία και προτείνονται περαιτέρω βήματα μελέτης.