Μελέτη της τοξικότητας του χρωμίου στη φυτοπλαγκτονική βιοκοινότητα με συστήματα φυσικών μικροκόσμων - Χουλιάρας, Δημήτρης; Λαζαρίδης, Νικόλαος (2015)
Στην παρούσα εργασία μελετήθηκαν οι επιπτώσεις της τοξικότητας του εξασθενούς χρωμίου στο φυτοπλακτό, με την χρήση εργαστηριακών καλλιεργειών. Δύο ήταν τα στάδια της πειραματικής εργασίας. Στο πρώτο στάδιο μελετήθηκε η επίδραση του Cr(VI) σε μονοκαλλιέργειες μικροφυκών (unialgal cultures). Τα είδη που χρησιμοποιήθηκαν στις βιοδοκιμές τοξικότητας ήταν το μαστιγωτό Dunaniela tertiolecta και το διάτομο Skeletonema costatum. Μετρήθηκαν ο κυτταρικός αριθμός (cell number) και η συγκέντρωση της χλωροφύλλης α. Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι το Cr(VI) είχε επιπτώσεις στην ανάπτυξη των μικροφυκών. Εκτιμήθηκε η υποθανάτια συγκέντρωση του Cr(VI), με τον υπολογισμό της EC50 (effective concentration). Για την D. tertiolecta η EC50 βρέθηκε ίση με 15.1 mg/l χρωμίου και για την Sk. costatum η EC50 βρέθηκε ίση με 0.58 mg/l χρωμίου. Στο δεύτερο στάδιο της πειραματικής εργασίας εκτιμήθηκαν οι επιπτώσεις της τοξικότητας του Cr(VI) σε επίπεδο φυτοπλαγκτονικής βιοκοινότητας με την χρήση φυσικών μικρόκοσμων (natural microcosms). Μελετήθηκε η εξέλιξη της φυτοπλαγκτονικής βιομάζας, παρουσία και απουσία χρωμίου με την μέτρηση του κυτταρικού αριθμού, της χλωροφύλλης α, των καροτινοειδών, της θολερότητας και των υδατανθράκων. Επίσης μελετήθηκε η εξέλιξη της δομής της φυτοπλαγκτονικής κοινωνίας, με την χρήση οικολογικών δεικτών. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι το Cr(VI) είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της βιομάζας του φυτοπλαγκτού. Αντίθετα δεν παρατηρήθηκαν επιπτώσεις του χρωμίου στην εξέλιξη της δομής της φυτοπλαγκτονικής βιοκοινότητας.