Εξέταση της δυναμικής της δεξαμενής πρωτοβάθμιας καθίζησης στην επεξεργασία των υγρών αποβλήτων - Κολοκύθας, Γεώργιος (2015)
Πολλές από τις ανεπιθύμητες ουσίες στο νερό υπάρχουν με τη μορφή αιωρούμενων στερεών, ενώ πολλοί από τους διαλυμένους ρυπαντές μετατρέπονται σε αδιάλυτα στερεά για να απομακρυνθούν στη συνέχεια. Η απομάκρυνση των αιωρούμενων στερεών από το πόσιμο νερό και τα υγρά απόβλητα γίνεται με την καθίζηση και την επίπλευση σε ειδικά σχεδιασμένη δεξαμενή. Η καθίζηση εφαρμόζεται όταν τα αιωρούμενα στερεά έχουν ειδικό βάρος μεγαλύτερο του νερού. Επειδή η ταχύτητα καθίζησης είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερα είναι τα στέρεα, στις περισσότερες περιπτώσεις καθαρισμού του νερού εφαρμόζεται κροκίδωση και συσσωμάτωση για την αύξηση του μεγέθους των στερεών πριν την δεξαμενή καθίζησης (ΔΚ). Η επίπλευση εφαρμόζεται όταν τα αιωρούμενα στερεά έχουν ειδικό βάρος μικρότερο ή παραπλήσιο του νερού. Για την καλύτερη απόδοση της διεργασίας εφαρμόζεται η τεχνική της Επίπλευσης Διαλυμένου Αέρα (ΕΔΑ), όπου φυσαλίδες αέρος προσκολλιούνται στα στερεά και έτσι δημιουργείται με ειδικό βάρος του συσσωμάτωμα στερεού-φυσαλίδας σημαντικά μικρότερο του νερού με αποτέλεσμα την αύξηση της ταχύτητας ανόδου. Η καθίζηση είναι διεργασία που σχεδόν πάντα εφαρμόζεται τόσο για τον καθορισμό του πόσιμου νερού όσο και των υγρών αποβλήτων. Μ καθίζηση απομακρύνονται από το πόσιμο νερό τα αιωρούμενα στερεά γαιώδους προελεύσεως, όπως τεμαχίδια αργιλίου, τα ιζήματα που δημιουργούνται από την προσθήκη κροκιδωτικών, όπως θειικό αργίλιο και θειικός σίδηρος, και από την αποσκλήρυνση με την χρήση υδρασβεστίου. Επίσης κατά την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων η πρωτοβάθμια καθίζηση χρησιμοποιείται στις περισσότερες περιπτώσεις για την αφαίρεση ενός σημαντικού ποσοστού του ρυπαντικού φορτίου, που φθάνει μέχρι και 50%, πριν τη βιολογική επεξεργασία, ενώ με τη δευτεροβάθμια καθίζηση συμπυκνώνεται η ενεργός ιλύς κι διαυγάζοντας τα βιολογικώς επεξεργασμένα υγρά απόβλητα. Ανάλογη εφαρμογή της καθίζησης γίνεται και κατά τη φυσικοχημική επεξεργασία των υγρών, βιομηχανικών κυρίως αποβλήτων. Με την επίπλευση, που είναι δυνατόν να συνδυαστεί με την καθίζηση στην ίδια δεξαμενή, απομακρύνονται μικροφύκη, ελαιώδης προσμείξεις και γενικά αιωρούμενα στερεά με ειδικό βάρος παραπλήσιο του ειδικού βάρους του νερού ή μικρότερο. όταν εφαρμόζεται η ΕΔΑ απαιτείται χωριστή δεξαμενή για την εφαρμογή της διεργασίας αυτής.