Ανάλυση ευαισθησίας των συγκεντρώσεων θρεπτικών αλάτων στην εκτίμηση ευτροφικών τάσεων παράκτιων οικοσυστημάτων - Φωτάκης, Εμμανουήλ (2015)
Εξετάστηκε η ευαισθησία της μεθόδου Ανάλυσης Διασποράς (ANOVA) για την διάκριση ευτροφικών πεδίων με βάση τις συγκεντρώσεις θρεπτικών αλάτων. Βάση δεδομένων αποτέλεσε σειρά από δειγματοληψίες που διεξήχθη από τον Απρίλιο 1991 μέχρι το Μάιο 1993, σε μηνιαία βάση, σε δύο σταθμούς στην παράκτια περιοχή της Μυτιλήνης. Ο σταθμός Μ1 στη είσοδο του λιμανιού, αντιπροσωπεύει ευτροφικές συνθήκες, ενώ ο σταθμός Μ2 ολιγότροφες συνθήκες. Αναζητήθηκε ο βέλτιστος μετασχηματισμός των δεδομένων, προκειμένου να αυξηθεί η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της ANOVA. Βρέθηκε ότι διαφέρει, όχι μόνο για τα διάφορα θρεπτικά, αλλά και τα διαφορετικά μοντέλα διασποράς. Εξετάστηκε επίσης η σημαντικότητα των παραγόντων της δειγματοληψίας, βάθος-περίοδος και η αλληλεπίδρασή τους. Η επίδραση της περιοδικότητας, κρίθηκε σημαντική μόνο για ορισμένα άλατα, ενώ αντιθέτως ο παράγοντας του βάθους δεν φάνηκε να έχει σημαντική επίδραση σε καμία περίπτωση. Η ευαισθησία της μεθόδου ελέγχθηκε χρησιμοποιώντας ως κριτήριο σύγκρισης τον λογαριθμικό μετασχηματισμό. Δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των αποτελεσμάτων που είχαν προέλθει από βέλτιστα μετασχηματισμένα δεδομένα, και εκείνων που είχαν υποστεί λογαριθμικό μετασχηματισμό. Περαιτέρω διερεύνηση του μηχανισμού με τον οποίο ο μετασχηματισμός επηρεάζει την ευαισθησία της ANOVA, ανέδειξε την χρησιμότητα της μεθοδολογίας εξεύρεσης του βέλτιστου μετασχηματισμού, η οποία και προτείνεται.