Ανάλυση λειτουργίας γεωθερμικού θερμοκηπίου - Δασακλής, Σωκράτης (2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο την ανάλυση λειτουργίας γεωθερμικού θερμοκηπίου, που βρίσκεται στον Πολιχνίτο Λέσβου. Συγκεκριμένα αφορά τη μελέτη των φυσικών παραμέτρων που επηρεάζουν το ενεργειακό ισοζύγιο του θερμοκηπίου και την επίδραση του συστήματος διανομής geostil στην θερμοκρασία του αέρα του θερμοκηπίου. Ένα συνεχές καταγραφικό σύστημα εγκαταστάθηκε και λειτούργησε μετρώντας την ηλιακή ακτινοβολία, τις θερμοκρασίες αέρα του θερμοκηπίου, περιβάλλοντος και γεωθερμικού ρευστού, την ταχύτητα και διεύθυνση του ανέμου. Τη συλλογή των δεδομένων ακολούθησε επεξεργασία και ανάλυσή τους. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται εν συντομία οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ιδιαίτερη έμφαση στη γεωθερμία. Εξετάζονται οι δυνατότητες εκμετάλλευσής της, τα πεδία εφαρμογής της, το γεωθερμικό δυναμικό στον ελλαδικό χώρο, τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την αξιοποίησή της, οι αρνητικές δράσεις της στο περιβάλλον και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. Στο τρίτο κεφάλαιο αναπτύσσεται η θεωρία των θερμοκηπίων, εξετάζεται η ενέργεια που απαιτείται για την θέρμανσή τους και οι τρόποι εξοικονόμησής της, ειδικότερα με τη χρήση της γεωθερμίας και δίνονται παραδείγματα από εφαρμογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο τέταρτο κεφάλαιο περιγράφεται συνολικά η πειραματική διαδικασία από τον τρόπο μέτρησης έως την τελική επεξεργασία των δεδομένων, η ευρύτερη περιοχή Πολιχνίτου-Λισβορίου, το γεωθερμικό πεδίο της, η καταγραφική μονάδα και τα όργανα μέτρησης που αποτελούν το σύστημα συλλογής στοιχείων. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται επεξεργασία αυτών. Συγκεκριμένα μελετώνται οι γραφικές παραστάσεις των φυσικών παραμέτρων συναρτήσει του χρόνου, η επίδραση της γεωθερμικής ενέργειας στις θερμοκρασίες αέρα του θερμοκηπίου και εκτιμιούνται οι συντελεστές συσχέτισης και αυτοσυσχέτισης των φυσικών μεγεθών. Στο έκτο κεφάλαιο γίνεται μια γενίκευση των συμπερασμάτων που εξάγονται από όλη την πειραματική και βιβλιογραφική έρευνα και αναπτύσσονται σύντομα μερικές προτάσεις για μελλοντική εργασία πάνω στο θέμα. Ακολουθούν παραρτήματα στα οποία δίνονται οι αναφερόμενες στο πέμπτο κεφάλαιο γραφικές παραστάσεις όπως και αυτές της στατιστικής επεξεργασίας, εκτεταμένη ανάλυση της καταγραφικής μονάδας που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα, το πρόγραμμα σύνδεσης των οργάνων μέτρησης με αυτή, και οι φωτογραφίες.