Αεροχρωματογραφικός έλεγχος του επιπέδου υπολειμμάτων endosylfan σε τομάτες - Κρητσωτάκη, Φωτεινή (2015)
Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η ανάπτυξη μιας μεθοδολογίας ανίχνευσης των υπολειμμάτων του παρασιτικτόνου endosulfan στα τρόφιμα και συγκεκριμένα στις τομάτες, που σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης πληροφόρησης του υπουργείου γεωργίας, είναι η πρώτη καλλιέργεια στα θερμοκήπια τόσο σε έκταση όσο και σε παραγωγή. Στην εργασία αυτή δε γίνεται προσπάθεια συσχέτισης της παραγωγικής διαδικασίας ή του σταδίου εφαρμογής των παρισιτοκτόνων με τις τυχόν ανιχνευόμενες συγκεντρώσεις του endosulfan, διότι θα έπρεπε να ήταν γνωστή η διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά την καλλιέργεια των συγκεκριμένων δειγμάτων. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος όμως των τροφίμων για την ανίχνευση του επιπέδου των υπολειμμάτων endosulfan, ή εφόσον αναπτυχθεί μια πολυπολειμματική αεροχρωματογραφική μέθοδος για ταυτόχρονο προσδιορισμό περισσοτέρων γεωργικών φαρμάκων, έχει έννοια για την περίπτωση που θα αναπτυχθεί κάποιο δίκτυο παρακολούθησης των υπολειμμάτων των φυτοφαρμάκων στα γεωργικά προϊόντα. Το δίκτυο αυτό δε θα έχει ως στόχο την έρευνα για τα γεωργικά φάρμακα αλλά την προστασία του καταναλωτή. Επιλέχθηκαν τα δείγματα να εκλεχθούν για την παρουσία του endosulfan διότι σύμφωνα με στοιχεία που συνέλλεξαν οι Στεφάνου και Ζουράρη (1989) τα οποία αναδημοσιεύουν οι Valaora et al (1991) (πηγή 36) το endosulfan είναι ένα πολύ διαδεδομένο στις καλλιέργειες στην περιοχή Τυμπακίου στο νομό Ηρακλείου. Το endosulfan χρησιμοποιείται σε όλες τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες για την καταπολέμηση των αλευρωδών. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος έγινε σε τομάτες διότι σύμφωνα με μελέτες του National Research Council που αναδημοσιεύονται στο βιβλίο Environmental science (πηγή 3) η πιθανότητα να προκληθεί καρκίνος κατά τη διάρκεια ζωής εξ’ αιτίας της κατανάλωσης τομάτας είναι 8.75*10-4. Αυτό σημαίνει ότι σε πληθυσμό 10000 ατόμων που στρέφονται με τομάτες με υπολείμματα παρασιτοκτόνων υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί καρκίνος σε 8.75 άτομα.