Μυτιλήνη: η προκυμαία και τα κτίριά της - Πολένης, Μιχαήλ (2015)
Η προκυμαία της Μυτιλήνης είναι η πρώτη εικόνα της πόλης, ίσως και του νησιού ολόκληρου, που βλέπει όποιος έρχεται με πλοίο. Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος για να πάει κάποιος στο νησί. Γίνεται έτσι κατανοητό, πόσο σημαντική ήταν και είναι η εικόνα που δίνει η προκυμαία στον επισκέπτη του νησιού. Τα κτίρια αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι της εικόνας που αντικρίζει ο επισκέπτης στην προκυμαία. Δημιουργούν σε αυτόν μια πρώτη εντύπωση για την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική κατάσταση της πόλης. Στην εργασία αυτή θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στις μορφές που είχε παλαιότερα η προκυμαία, να καταγράψουμε την σημερινή της εικόνα καθώς και τις χρήσεις των κτιρίων της. Επίσης με ένα ερωτηματολόγιο θα εξετάσουμε αν οι χρήστες των κτιρίων της προκυμαίας πιστεύουν ότι: 1) Τα παλιά κτίρια της προκυμαίας είναι ικανά να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της σύγχρονης πόλης της Μυτιλήνης. 2) Αν τα κτίρια αυτά έχουν αξιοποιηθεί σωστά. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα 39 από τα 75 κτίρια της προκυμαίας έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα, γεγονός το οποίο μας προϊδεάζει για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της.