Εποχική διακύμανση φυσικοχημικών παραμέτρων στο δέλτα του ποταμού Έβρου - Αθανασιάδης, Ανδρέας (2015)
Το Δέλτα του Έβρου αποτελεί έναν πολύ σημαντικό υγρότοπο ο οποίος προστατεύεται από την διεθνή σύμβαση Ramsar. Ο υγρότοπος δέχεται πιέσεις τόσο από τις τοπικές ανθρώπινες δραστηριότητες (γεωργία, κτηνοτροφία), όσο και από την μεταφερόμενη από τον ποταμό Έβρο ρύπανση, η οποία προέρχεται από τις τρεις χώρες διαμέσου των οποίων ρέει ο ποταμός (Βουλγαρία, Τουρκία και Ελλάδα). Η ρύπανση των νερών του Δέλτα οδηγεί σε υποβάθμιση του υγροτόπου και κατά συνέπεια οι προτάσεις για την προστασία του θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους μηχανισμούς ρύπανσης των νερών στην περιοχής. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η εποχική διακύμανση χαρακτηριστικών φυσικοχημικών παραμέτρων στο Δέλτα του Έβρου ώστε να διερευνηθεί το επίπεδο ρύπανσης των νερών και να διακριθούν οι μηχανισμοί ρύπανσης, οι οποίοι επηρεάζουν την ποιότητα των νερών του υγροτόπου. Παράλληλα στην εργασία γίνεται αναφορά στις ανθρώπινες δραστηριότητες που επηρεάζουν την ποιότητα των νερών του Δέλτα, με ιδιαίτερη έμφαση σ' αυτές που προέρχονται από την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα της εργασίας αυτής δίδουν μία πρώτη εικόνα της κατάστασης στο Δέλτα του ποταμού Έβρου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν βάση για την ορθότερη προστασία και διαχείριση του υγροτόπου.