Η επιρροή των ανθρωπογενών πιέσεων στις βιολογικές και φυσικοχημικές παραμέτρους της λίμνης Παμβώτιδας - Παπαδιώτης, Θωμάς (2015)
Η λίμνη Παμβώτιδα ή λίμνη των Ιωαννίνων βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας. Μέσα στα χρόνια, η λίμνη έχει αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και έχει υποστεί μεγάλες ανθρωπογενής πιέσεις καθώς επί σειρά ετών ήταν ο βασικός αποδέκτης των αστικών λυμάτων και όχι μόνο. Παρακάτω, πραγματοποιείται μια βιβλιογραφική ανασκόπηση, με στόχο την καταγραφή των φυσικοχημικών και βιολογικών παραμέτρων της λίμνης καθώς επίσης και των ανθρωπογενών πιέσεων από τις περιμετρικές της λίμνης περιοχές. Η λίμνη είναι ένα ευτροφικό οικοσύστημα, κυρίως λόγω αυξημένων συγκεντρώσεων φωσφόρου και νιτρικών που εισρέουν στη λίμνη από τα αστικά λύματα και τα φυτοφάρμακα των καλλιεργειών. Πρώτο μέλημα των αρμόδιων αρχών θα πρέπει να είναι η δημιουργία ή τουλάχιστον η βελτίωση του αποχετευτικού δικτύου και μακροπρόθεσμα η ένταξη όλων των κατοικημένων περιοχών σε σύστημα βιολογικής επεξεργασίας ώστε να ελαχιστοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εισροή θρεπτικών και φυτοφαρμάκων στη λίμνη.