Κατανομές ηλικιών στα πευκοδάση Pinus brutia (Ten) στη Λέσβο - Κεχαγιά, Ελένη (2015)
Από την συγκεκριμένη μελέτη προέκυψαν τα εξής: Η σχέση που χαρακτηρίζει την συμβολή των παραμέτρων περίμετρος-ηλικία στα δάση τραχείας πεύκης της Λέσβου είναι της μορφής y=ax%5Eb (Λογαριθμικό μοντέλο). Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό των δασών τραχεία πεύκης της νήσου Λέσβου δεν υπάρχει αναγέννηση. Κύριες αιτίες του φαινομένου αυτού είναι η εξής: α) Η υπερβόσκηση: παρατηρείται στο σύνολο σχεδόν του ελλαδικού χώρου και έχει άμεση επίδραση στην αύξηση των αρτιβλαστών. β) Δασικές πυρκαγιές: Η φωτιά αποτελεί ένα σπουδαίο και καθοριστικό οικολογικό παράγοντα για πολλά χερσαία οικοσυστήματα.