Ποσοτική ανάλυση οσμών: περίπτωση υπονόμων Μακρύ Γυαλού - Χωματερής Λεμονού Μυτιλήνης - Στάϊκος, Νίκος; Στύλα, Πολυξένη; Τσίτσιπα, Γεωργία (2015)
Σκοπός της μελέτης αυτής είναι η θεωρητική και πειραματική προσέγγιση της ποσοτικοποίησης της οσμής γενικά και ιδιαίτερα στην περιοχή του Μακρύ Γυαλού και της χωματερής (Λεμονού)της Μυτιλήνης. Στο θεωρητικό μέρος της εργασίας αυτής αρχικά δίνεται ο ορισμός της οσμής, αναπτύσσονται οι θεωρίες για το πώς αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος την οσμή. αναφέρονται οι ιδιότητες της και παρουσιάζονται, οι κυριότερες πηγές εκπομπής οσμών. Στη συνέχεια αναφέρονται οι κυριότερες μέθοδοι ποσοτικοποίησης και ελέγχου της οσμής, ακολουθεί η ανάπτυξη των μοντέλων διασποράς της οσμής και αναφέρονται οι επιπτώσεις των οσμών στην ανθρώπινη υγεία. Στο τέλος του θεωρητικού μέρους γίνεται αναφορά στην νομοθεσία, που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα, πάνω στις οσμές. Στο πειραματικό μέρος της εργασίας αυτής, γίνεται n περιγραφή του οργάνου και αναπτύσσεται η μεθοδολογία που εφαρμόστηκε για την μέτρηση της συγκέντρωσης της οσμής στις παραπάνω περιοχές.