Δημιουργία ενός δυναμικού πληροφοριακού συστήματος καταγραφής, μελέτης και γραφικής αναπαράστασης των τιμών πλοίων (νεότευκτων-μεταχειρισμένων-διάλυσης) - Χαχάλης, Δημήτρης; Σαρκησίδου, Ντιάνα (2015)
Ο βασικός τρόπος πρόσβασης στο διαδίκτυο είναι ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web-WWW). Πρόκειται για μια συλλογή από αρχεία κειμένου και πολυμέσων αλλά και διαφόρων υπηρεσιών δικτύου, που συνδέονται μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν μια απέραντη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη από την οποία μπορούμε εύκολα να αντλήσουμε σημαντικές πληροφορίες. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω του Παγκόσμιου Ιστού έχει καταστεί αρκετά σημαντική σε πολλούς ερευνητικούς τομείς, όπως για παράδειγμα σε κάποιο ακαδημαϊκό ίδρυμα. Πριν όμως αναλύσουμε περαιτέρω το λόγο για τον οποίο αποφασίστηκε να πάρει τη μορφή ιστοσελίδας η πτυχιακή αυτή, θεωρούμε σκόπιμο να μιλήσουμε για τους στόχους που θέλαμε να επιτύχουμε. Ο στόχος της παρούσας πτυχιακής λοιπόν, είναι η ανάπτυξη ενός «εργαλείου» καταγραφής, μελέτης και στατιστικής επεξεργασίας των τιμών των πλοίων στην παγκόσμια αγορά. Θεωρήθηκε πως σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα εξειδικευμένο σε ναυτιλιακά θέματα, όπως αυτό του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα ήταν πολύ χρήσιμο η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων, παρόμοια με αυτή που έχουν αρκετές εταιρίες ναυλώσεων και αγοραπωλησιών, μέσα από την οποία να έχουν τη δυνατότητα οι φοιτητές να ενημερώνονται και να καταγράφουν οι ίδιοι σαν άσκηση τις μεταβολές στις τιμές πώλησης, διάλυσης και κόστους νεότευκτων πλοίων. Κάτι τέτοιο θα τους έδινε μία γενική εικόνα για το πού βρίσκεται και πως μεταβάλλεται η αγορά. Για τη δημιουργία των γραφικών παραστάσεων, οι οποίες δείχνουν την μεταβολή των τιμών με το πέρασμα του χρόνου, έχουν ληφθεί υπόψη κάποιοι βασικοί παράγοντες με βάση τους οποίους ο χρήστης μπορεί να δει τα αποτελέσματα. Αυτοί είναι: • ο τύπος • η χρονολογία κατασκευής • το νεκρό βάρος Αυτά θεωρούνται τα βασικά στοιχεία ενός πλοίου που έπρεπε να ληφθούν υπόψη για την έκβαση των στατιστικών αποτελεσμάτων. Έτσι ο χρήστης έχει τη δυνατότητα μέσα από απλά βήματα να επιλέξει αν θέλει να δει την μεταβολή των τιμών σε πλοία συγκεκριμένου τύπου και ηλικίας ή συγκεκριμένου τύπου και νεκρού βάρους. Πάντα βέβαια σε συνάρτηση με τον χρόνο. Ένας άλλος στόχος μας κατά τη δημιουργία αυτού του «εργαλείου», που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως πληροφοριακό σύστημα, ήταν να υλοποιηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτό οι φοιτητές, όχι μόνο τοπικά, δηλαδή μόνο από υπολογιστή της σχολής, αλλά από οποιονδήποτε υπολογιστή αρκεί να έχει πρόσβαση στο internet. Παράλληλα θεωρήθηκε σκόπιμο να υπάρχει η δυνατότητα η εν λόγω πτυχιακή να συνεχιστεί/εμπλουτιστεί από τις επόμενες γενιές, ώστε να βρίσκεται πάντα σύμφωνη με την ναυτιλιακή επικαιρότητα. Έτσι προστέθηκε άλλη μία δυνατότητα, αυτή της καταχώρησης τιμών, αρκεί ο χρήστης να έχει ένα λογαριασμό που θα του επιτρέπει να έχει πρόσβαση στη βάση δεδομένων, σαν διαχειριστής όμως πλέον κι όχι σαν απλός χρήστης. Θέλοντας να επιτύχουμε όλα τα παραπάνω, αλλά και να αφήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα περιθώρια εξέλιξης στην πτυχιακή αυτή, αποφασίστηκε για την επεξεργασία των δεδομένων της βάσης και την εκτέλεση των παραπάνω λειτουργιών να χρησιμοποιηθεί το Σύστημα Διαχείρισης Βάσης Δεδομένων MySQL, η γλώσσα προγραμματισμού (ανοιχτού κώδικα) που αναπτύχθηκε είναι η PHP για προγραμματισμό, δυναμικότητα της ιστοσελίδας και επικοινωνία με την βάση. Ο κεντρικός επεξεργαστής δικτύου που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να εκτελεί τις λειτουργίες του συστήματός μας μέσω των PHP scripts είναι ο Apache. Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως εκτός από τη γλώσσα PHP χρησιμοποιήθηκαν οι τεχνολογίες JavaScript και flash για τη σχεδίαση των γραφημάτων, CSS σε συνδυασμό με Photoshop για εμφάνιση των ‘κουμπιών’, των εικόνων και αντικειμένων και Ajax για ασύγχρονη μετάδοση πληροφοριών στην ιστοσελίδα και μειωμένη κατανάλωση bandwith. Συνοψίζοντας, για όλους τους παραπάνω στόχους που αναφέρθηκαν και με τη χρήση των ανωτέρων τεχνολογιών, δημιουργήσαμε μια ιστοσελίδα της οποίας οι κύριες λειτουργίες είναι: • η προβολή των τιμών πλοίων κατά βούληση, είτε κατά ομάδες, είτε κατά όνομα • η προβολή δυναμικών γραφημάτων με βάση την τιμή των πλοίων σε συνάρτηση με το χρόνο • η δυνατότητα εισαγωγής ή διαγραφής επαφών αρκεί ο εκάστοτε χρήστης να είναι εξουσιοδοτημένος με ένα όνομα χρήστη και ένα κωδικό.