Η εξέλιξη του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και ο αντίκτυπος του έργου στην ευρύτερη περιοχή - Πολυχρονάκου, Ναταλία- Αλεξία (2015)
Σε αυτή την εργασία παρατίθενται οι απόψεις σχετικά με τα κράτη που έχουν συμφέροντα από τη μεταφορά πετρελαίου μέσω των Στενών του Βοσπόρου καθώς και τα ζητήματα που προκύπτουν από τη σύγκρουση των εν λόγο συμφερόντων αλλά και από την ίδια τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα των Στενών. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στη σημασία των σημείων ασφυξίας. Επιπρόσθετα, λαμβάνει χώρα μια ιστορική αναδρομή της εξέλιξης των αγωγών μεταφοράς υγρών και αερίων και παραβάλλεται το ρωσικό σύστημα αγωγών πετρελαίου. Ακολουθεί, περιγραφή των υποδομών του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και δίνονται τα γεωπολιτικά μυστικά του αγωγού. Επίσης, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο ιστορικό της προώθησης του αγωγού. Τέλος, παρατίθεται ο πιθανός αντίκτυπος του έργου, εφόσον αυτό υλοποιηθεί, οι πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τα οικονομικά οφέλη και τα συμπεράσματα.