Απόδοση επένδυσης ενός συγκεκριμένου τύπου πλοίων για το διάστημα 2002 - 2008 - Χονδρογιωργάκης, Νικόλαος (2015)
Ένας υποθετικός επενδύτη με ένα συγκεκριμένο ποσό (1000000 USD) όπου θα επενδυθεί σε συγκεκριμένα πλοία μιας ναυτιλιακής εταιρείας ( BULK CARRIER – CRUDE OIL TANKER – CRUDE OIL PRODUCT TANKER). Η χρονολογία έναρξης της επένδυσης είναι η 1η Ιανουαρίου 2002 και η ημερομηνία λήξης και αποεπένδυσης η 29η Σεπτεμβρίου 2008. Ο υποθετικός επενδυτής συμμετέχει στη εμπορική εκμετάλλευση του πλοίου δηλαδή συμμετέχει στα κέρδη που προκύπτουν από τους ναύλους που λαμβάνει το πλοίο από την δραστηριότητα του αλλά επιπλέον συμμετέχει και στα έξοδα του εκάστοτε πλοίου όπως είναι οι μισθοί του πληρώματος και τα ετήσια ασφάλιστρα του πλοίου. Η ανάλυση ακολουθεί 2 διαφορετικές περιπτώσεις , στην μεν πρώτη η οποία έχει ονομαστεί ως ¨ κύρια μέθοδος ¨ (main method) όπου ανάλογα με τα κέρδη που προκύπτουν στο τέλος κάθε έτους , το ποσό αυτό επενδύεται εκ νέου στην αρχή του νέου έτους εξαγοράζοντας μεγαλύτερο ποσοστό των πλοίων που συμμετείχαν στην επένδυση κρίνοντας ποιο ήταν πιο προσοδοφόρο για την επένδυση. Στην δεύτερη περίπτωση που έχει ονομαστεί ως ¨ εναλλακτική μέθοδος ¨ (alternative method) τα κέρδη που προκύπτουν στο τέλος κάθε έτους δεσμεύονται και τα επενδύονται εκ νέου σε νεοεισερχόμενα πλοία της ναυτιλιακής εταιρείας.