Στρατηγικές ανάπτυξης των τεσσάρων μεγαλύτερων εταιρειών που παρέχουν λιμενικές υπηρεσίες: Hutchison Port Holding, APM Terminals, APS Terminals, DP World - Μακρή, Στέλλα (2015)
Στην συγκεκριμένη έρευνα πρόκειται να εξεταστεί οι στρατηγικές ανάπτυξης που επιλέγουν οι τέσσερεις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής λιμενικών υπηρεσιών παγκοσμίως Hutchison Port Holdings, APM Terminals, PSA International και η DP World. Σε πρώτο στάδιο, θα μελετηθεί η ιστορική εξέλιξη των λιμένων και του τρόπου διοίκησης αυτών καθώς και τους λόγους που οδήγησαν στην εξέλιξη τους, όπως η παγκοσμιοποίηση και η αλλαγή του μεγέθους των πλοίων μεταφοράς ομαδοποιημένων προϊόντων. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται αναλυτικά οι στρατηγικές ανάπτυξης που μπορούν να ακολουθήσουν οι εταιρείες. Οι σημαντικότερες εκ των οποίων είναι η κά8ετη ολοκλήρωση, η οριζόντια, η διαφοροποίηση δραστηριοτήτων, η συγκέντρωση- διείσδυση αγοράς, η ανάπτυξη αγοράς ή προϊόντων καθώς και οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις. Τέλος, ακολουθεί η ανάλυση των τεσσάρων μεγαλύτερων εταιρειών που παρέχουν λιμενικές υπηρεσίες, HPH, DP World, PSA International , APM Terminal και οι σημαντικότερες στρατηγικές που ακολουθούν για την ανάπτυξή τους και την εδραίωση της θέσης τους στην παγκόσμια αγορά. Οι χαρακτηριστικότερες στρατηγικές κινήσεις που ακολουθούν έχουν σαν γνώμονα την γεωγραφική τους επέκταση, τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις που πραγματοποιούν καθώς και τις παραχωρήσεις των δικαιωμάτων διοίκησης και παροχής λιμενικών υπηρεσιών σε τερματικούς σταθμούς.