Slow steaming: economic and legal impacts - Ευγενιτάκη, Μαρία Ελευθερία (2015)
Η ναύλωση είναι μια αναγκαία πράξη στην ναυτιλιακή βιομηχανία για την μεταφορά φορτίου από έναν προορισμό σε έναν άλλο σε όλο τον κόσμο. Η ναύλωση πιστοποιείται από το ναυλοσύμφωνο. Τα ναυλοσύμφωνα χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: χρονοναύλωση, ναύλωση κατά ταξίδι, ναύλωση γυμνού πλοίου, συμβόλαιο εργολαβικής μεταφοράς. Οι πιο κοινές μορφές ναύλωσης είναι η χρονοναύλωση και η ναύλωση κατά ταξίδι. Η διαφορά μεταξύ των δύο αυτών των δύο μορφών ναύλωσης σχετίζονται με τα χαρακτηριστικά τους.Στο δεύτερο κεφάλαιο υπάρχει μια ακόμα διάκριση σχετικά με τους όρους των ναυλοσυμφώνων σύμφωνα με το Αγγλικό Δίκαιο. Επιπρόσθετα, υπάρχουν διακρίσεις σχετικά με τις τυπικές φόρμες των ναυλοσυμφώνων σε κάθε κατηγορία. Για παράδειγμα, οι δύο πιο συνήθεις μορφές στην ναύλωση κατά ταξίδι είναι η GENCON και BALTIMORE όσον αφορά τα πλοία ξηρού φορτίου και το ASBATANKVOY στον τομέα των δεξαμενοπλοίων. Εκ διαμέτρου αντίθετα, οι πιο κοινές μορφές χρονοναύλωσης για τα πλοία ξηρού φορτίου είναι το NYPE and το BALTIME και στον τομέα των δεξαμενοπλοίων είναι το BPTIME και το SHELLTIME.Στο τρίτο μέρος της πτυχιακής αναλύεται η περίπτωση του off-hire, η οποία αναφέρεται στην χρονοναύλωσης. Το πλοίο βγαίνει off-hire στην περίπτωση καθυστερήσεων εκτός αν σπάσει το συμβόλαιο από την μεριά του ναυλωτή.Το τέταρτο μέρος της πτυχιακής αναλύεται το φαινόμενο του slow steaming, το οποίο αποτελεί κοινή πρακτική τα τελευταία χρόνια λόγω των αυξανόμενων τιμών καυσίμων και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το slow steaming είναι το φαινόμενο της μείωσης της ταχύτητας του πλοίου με σκοπό την εξοικονόμηση καυσίμων. Τέλος, οι κύριοι σκοποί της εργασίας αυτής είναι να παρέχει μια ανάλυση των επιπτώσεων του slow steaming σε οικονομικό , τεχνικό , νομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις, ένα σημαντικό όφελος του slow steaming είναι η απορρόφηση παραπάνω χωρητικότητας και η μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των τιμών καυσίμου. Εν κατακλείδι, σχετικά με τις νομικές επιπτώσεις της μεθόδου του slow steaming, υπάρχουν οι ειδικές ρήτρες της BIMCO τόσο για τα χρονοναυλοσύμφωνα όσο και τα ναυλοσύμφωνα ναύλωσης κατά ταξίδι.